Õpetajaharidus – otsetee klassi ette

25. veebr. 2022 Tartu Ülikooli haridusteaduste instituut - Kommenteeri artiklit
Õpetajahariduse õppekaval omandavad üliõpilased nii üldisi pedagoogilisi teadmisi kui ka konkreetsete õppeainete õpetamise oskusi. Foto: Haridusteaduste instituudi pildipank

Õpetajahariduse õppekava lõpetaja on saanud põhjaliku ettevalmistuse ja õpetajakutse oma erialaaines nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiastmes. Õpe toimub avatud ülikooli vormis õppesessioonidena, pooleteiseaastane õppeaeg võimaldab kvalifitseeritud õpetajana kiiresti tööturule pääseda või juba töötaval õpetajal oma kvalifikatsiooni tõsta. Samuti on õpetajahariduse õppekava hea võimalus karjääripöörajatele, kellel on ainealane taust, aga kes soovivad ennast teostada õpetajaametis, omandades õpingute käigus juurde pedagoogilisi oskusi.

Keda ootame õppima? 

Kandideerimisavalduse saad esitada, kui oled

  • nelja-aastase nominaalajaga õppekaval omandanud erialase bakalaureusekraadi või sellega võrdsustatud kvalifikatsiooni (240 EAP mahus) või erialase magistrikraadi või sellega võrdsustatud kvalifikatsiooni,
  • läbinud nõutud eeldusained (varasemad õpingud peavad sisaldama vähemalt 60 EAP mahus erialaaineid).

Nüüdisaegse lähenemisega tulevased õpetajad 

Õpetajahariduse magistriõppekava koolitab õpetajaid, kes väärtustavad nüüdisaegse õpikäsituse põhimõtteid, ja loob võimaluse seostada õpetajatööks vajalikud teoreetilised teadmised praktilise õpetajatööga. Õpingute käigus õpitakse kavandama õpet ja õpetama, samuti andma tagasisidet ja arendama suhtlemisoskusi. Olulisel kohal on ka õpetaja identiteedi tundmaõppimine ning õppekeskkonna loomise oskus. 

Üldiste pedagoogikateadmiste kõrval arendatakse valdkonna- ja ainedidaktika kursuste kaudu konkreetsete õppeainete õpetamise oskusi. Õpingud lõpevad magistrieksami või magistritöö kaitsmisega.

Mitmekülgne õpikeskkond

Loengud ja seminarid toimuvad nii vastvalminud haridusteaduste instituudi õppehoones, mis asub otse Tartu südames, kui ka teistes Tartu Ülikooli õppehoonetes – õpperuumide asupaik sõltub valitud erialast. Õpingute jooksul külastatakse innovatsioonikoole, kus on võimalik õppida, vaadeldes õppetööd ja õpikeskkonda ning vesteldes sealsete õpetajatega. Oluline osakaal on e-õppel, mis võimaldab läbida õpingud töö kõrvalt.

Kindel amet tulevikuks

Õppekava lõpetanule omistatakse haridusteaduse magistrikraad vastavalt läbitud erialaõpingutele: bioloogiaõpetaja, füüsikaõpetaja, geograafiaõpetaja, keemiaõpetaja, eesti keele ja kirjanduse õpetaja, matemaatikaõpetaja, informaatikaõpetaja. Õppekava lõpetanud saavad õpetaja 7. taseme kutse.

Lisainfot jagavad õppekorralduse spetsialist Ranet Rõõmussaar (ranet.roomussaar@ut.ee) ja programmijuht Ingrid Koni (ingrid.koni@ut.ee). 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!