Õpetajate Leht 18. veebruaril

16. veebr. 2022 - Kommenteeri artiklit

Mis võib mõjutada õpetajat kooli jääma või sealt lahkuma?

Vajadus 21. sajandi oskustega inimeste järele seab õpetajatele uusi ootusi ja väljakutseid. See on toonud kaasa õpetaja rolli ja tööülesannete muutumise, suurendades samal ajal vastutust õpilaste, kooli ja ühiskonna ees. Hoolimata õpetaja elukutse olulisusest seisavad paljud riigid silmitsi väljakutsega uute professionaalsete õpetajate leidmisel, olemasolevate hoidmisel ja õpetajatöölt lahkumise ennetamisel. Lahenduste pakkumiseks on vaja mõista ühelt poolt õpetajaid tööl hoidvaid tegureid ja teisalt tõuketegureid, mis põhjustavad õpetajate töölt lahkumist, kirjutavad Tartu Ülikooli haridusteadlased Katrin Saks, Pihel Hunt, Äli Leijen ja Liina Lepp oma uuringut tutvustavas artiklis.

Headest suhetest hoiame kinni nagu ankrust!

Porkuni kool sai rändkarika „Väärtuskasvatuse kool 2021“. Artiklis on juttu heade suhete loomisest selles koolis, erivajadustega laste tööpraktikast ettevõttes, õpilasesinduse loomisest jms.

Kooliraamatukogu kui tugikeskus

Kooliraamatukogu hoidja aitab lapsi lugema õppida, õpetab raamatute üle arutlema, jälgib kodutööde tegemist, juhendab õpilasuuringuid, aitab hariduslike erivajadustega lapsi jne.

Vaimse tervise teemad jäävad tugispetsialistide ja entusiastlike õpetajate kanda

Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse IT eriala õppijatel on kolmandat aastat õppekavas vaimse tervise moodul, et toetada noorte vaimset tervist ja julgustada avatumalt neil teemadel rääkima. Moodul on jagatud õppeaasta peale kolmeks suuremaks teemaks: kohanemine ja sotsiaalsed oskused, enese tunnetamine ning heaolu toetamine.

Miks peaksid digiteemad jõudma alushariduse õppekavasse?

Uuenevasse alushariduse õppekavasse on toodud sisse digivaldkond. Kas peaksime selle pärast muret tundma? Pigem on meil põhjust muretseda siis, kui digivaldkond alushariduse õppekavasse ei jõua, arvavad Kaire Kollom, Elyna Heinmäe ja Linda Helene Sillat Tallinna Ülikoolist.

Juhan Liivi küsimus

Eesti Noorsooteatris esietendus 15. jaanuaril Juhan Liivi elu ja loomingu põhjal loodud sõnalis-pildiline poeesia „Sihtisid pole sel sillal“, mis on ühtlasi EMTA lavakunstikooli 30. lennu bakalaureuselavastus. Kuidas lavastus sündis ning mida arvavad vaatajad?

Ajastust ja ajastuülesest Elango loomingus

Veebruaris tähistame pedagoogikateadlase Aleksander Elango 120. sünniaastapäeva. Tartu Ülikooli hariduskorralduse lektor Karmen Trasberg vaatab tagasi tema ajale ja õpetusele, mis algas sügaval tsaariajal ja kulges läbi mitme riigikorra ja kaheksakümne tööaasta Tartu Ülikoolis. Kuna Elangol oli kombeks tähistada oma sünnipäevi suurejooneliselt kuni saja aasta juubelini välja, on põhjust ka sel korral seda olulist tähtpäeva meenutada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!