Pärnumaal kasvas 2021/2022. õppeaastal mini- ja õpilasfirmade arv ca 70 protsenti

14. veebr. 2022 Viivika Vilja SA Pärnumaa Arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuht - Kommenteeri artiklit

Mini- ja õpilasfirmade tegevus saab alguse iga õppeaasta septembris. Pärnumaa Arenduskeskuse ja koolide koostöös alustatakse õppeaastat ühise koolitusprogrammiga, mis hõlmab ideede genereerimist, meeskonna, ärimudeli, turunduse, esinemise ja laadamüügi koolitusi. COVID-i tingimustes viidi inspireerivad esinejad koolidesse kohapeale või toimusid tegevused veebi vahendusel. Koolitusprogrammi eesmärk on pakkuda õpilastele ja õpetajatele koolivälist ja praktilist tuge ettevõtlusõppe toetamiseks.

Detsembri alguses kaubanduskeskustes toimuvad mini- ja õpilasfirmade laadad olid Pärnumaal traditsiooniks saanud eelkõige õpetajate Kristi Suppi ja Mari Suurväli eestvedamisel. Soovides anda õpilasettevõtluse arendamisse oma panuse, hakkas Pärnumaa Arenduskeskus esmalt Pärnu mini- ja õpilasfirmade laatedel välja andma oma auhindu, hiljem tegema korralduses koostööd. Viimasel paaril aastal on Pärnumaa mini- ja õpilasfirmade laatade vedamine Pärnumaa Arenduskeskuse kanda. COVID-i tõttu liiguti kaubanduskeskustest välitingimustesse. Firmade üha suureneva arvu ja õpilaste huvi tõttu laieneti maakonda (lisaks Pärnule ka Vändra, Sindi), kahe laada asemel korraldati neli ning viies on tulekul 19. veebruar Sindis.

2021. aastal alustati katseprojektiga, kus laatade ettevalmistamine ja korraldamine anti Pärnu Ühisgümnaasiumi 12. klassi projektõppe ainekava õpilastele. Projekt oli edukas ning sellega on plaanis jätkata järgmistel aastatel.

Mini- ja õpilasfirmadele korraldatakse koolitusi, seminare, konverentse ja laatasid üle terve Eesti, suuremad sündmused leiavad aset peamiselt Tallinnas. Pärnumaa õpilaste osalemine üle-eestilises tegevuses sõltus algselt suures osas perekonna või kooli võimekusest katta osalemisega seotud kulud (osalustasud, transport jms). Killustatuse vähendamiseks hakati koostöös koolidega planeerima suuremate sündmuste osalemist ja külastusi. Arenduskeskuse kanda jäi rahatoe leidmine, eelkõige transpordiks. Võimalus osaleda üle-eestilistel üritustel on andnud nii õpilastele kui õpetajatele motivatsiooni edasi tegutseda.

Saanud inspiratsiooni Junior Achievement Eesti korraldatavatest üle-eestilistest mini- ja õpilasfirmade võistlustest, otsustati koostöös Pärnumaa ettevõtlusõpetajatega ja Junior Achievement Eesti esindajatega hakata korraldama võistlusi maakonna tasandil Pärnumaal. Iga aasta kevadel enne üleriigilisi võistlusi toimuvad võistlused „Pärnumaa parim minifirma“ ja „Pärnumaa parim õpilasfirma“.

Pärnumaa mini- ja õpilasfirmade tegevust toetavad oma teadmistega ettevõtjatest mentorid. Pärnumaa Arenduskeskus on loonud koostöövõrgustiku, mille kaudu on õpetajatel ja õpilastel võimalik tegevustesse kaasata mentorid, kutsuda ettevõtjad koolidesse esinema või minna ettevõtetesse õppekäikudele. Lisaks osalevad ettevõtjad žüriide töös ning toetavad võistlusi, laatasid ja konkursse sponsorluse korras auhindadega.

Õpetajate motiveerimiseks ja tunnustamiseks kaasatakse neid inspireerivatele üritustele (näiteks sTARTUp Day) ja õppereisidele ning kutsutakse kaasa rääkima maakonna arengu planeerimisel.

Eeltoodud tegevus on aidanud Pärnumaal propageerida ettevõtlusõpet ning innustanud õpilasi osalema ettevõtlusõppega seotud praktilistes tegevustes.

Pärnumaal on mini- ja õpilasfirmade tegevus pikaajalise traditsiooniga, igal õppeaastal asutatakse neid 30‒40.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!