Tallinna Linnateater ootab noori nüüdisteatriga tutvuma

4. veebr. 2022 Triin Sinissaar Tallinna Linnateatri dramaturg - Kommenteeri artiklit
Jan Ehrenberg, Kristiin Räägel ja  Simo Andre Kadastu lavastuses „Vabalt peetavate kanade munad“. Foto: Siim Vahur

Lisaks traditsioonilisele klassikale pakub Tallinna Linnateatri tänane repertuaar noorele teatrivaatajale ka midagi hoopis uuenduslikumat. Markus Helmut Ilvese lavastus „Vabalt peetavate kanade munad“ sündis 2021. aasta suvel Voyadzeri teatrisaalis iseseisva projektina, tõukudes EMTA lavakunstikooli 29. lennu lõpetanud kursusekaaslaste soovist katsetada postdramaatilise teatrivormiga. Valmis särtsakas ja mõtlemapanev ning tugevate näitlejatöödega lavastus, mille Tallinna Linnateater otsustas sama aasta sügisel oma repertuaari kutsuda.

„Vabalt peetavate kanade munad“ ei anna vaatajale läbivat lugu, vaid viib ta emotsionaalsele teekonnale, kus eesmärk on mõista ja mõtestada inimeseks olemise eri tahke. See on liikuv ja mänguline, vabade assotsiatsioonide peale ehitatud stseenide jada ning tihtipeale võib nali ootamatult keerata ängiks või tõsidus huumoriks.

Lisaks Markus Helmut Ilvesele kuulusid meeskonda kunstnik Kadi Sink, dramaturg Roos Lisette Parmas, helikujundaja Arbo Maran, valguskujundajad Oskar Punga ja Jürgen Jaam ning assistent Oskar Seeman. Mängivad Kristiin Räägel, Simo Andre Kadastu ja Jan Ehrenberg (külalisena). 

„Vabalt peetavate kanade munad“ kestab tund aega ja on ilma vaheajata. Mängupaigaks on Salme kultuurikeskuse väike lava, veebruari etendused algavad tavapärasest varem, kell 17. Õpilastele ja õpetajatele kehtib sooduspilet 20 eurot, alates 25 osalejast pakub teater õpetajale saatjapiletit tasuta.

26. veebruaril on linnateatris oodata järgmist esietendust, Salme kultuurikeskuse suurele lavale jõuab Jevgeni Vodolazkini „Aviaator“. Ulmesugemetega ajalooromaani peategelane on mees, kes 1930-ndatel eksperimendi käigus külmutati ja 1999. aastal elusana üles sulatati. Peterburi lavastaja Boriss Pavlovitš püüab selle toel koos linnateatri näitlejatega uurida küsimust, kuidas töötab inimese mälu ja mida tähendab kanda vastutust ajaloo eest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!