Tartu Uue Teatri kevadhooajast

4. veebr. 2022 Tartu Uus Teater - Kommenteeri artiklit
Aprillis esietenduva lavastuse „Siili poomine“ trupp. Foto: Henry Green

Veebruaris jõuab Tartu Uues Teatris viimaste etendusteni Ivar Põllu „Praktiline Eesti ajalugu“. Lavastus esietendus viis aastat tagasi ja on olnud sellest ajast peale ülimalt menukas. Oma žanrilt võib „Praktilist Eesti ajalugu“ nimetada muusikaliseks teraapiaks ühes söögilõhnadega. Musikaalne trupp eesotsas laulva koka Ann Ideoniga võtab Kukerpillide muusika abil läbi eestlaste kujunemisloo maailma loomisest kuni tänapäevani. Laval laulavad ja mängivad pilli Maarja Mitt-Pichen, Maarja Jakobson, Robert Annus, Tambet Seling, Epp Peedumäe, ansambel Odd Hugo ja TUT-i ukulele orkester. Margus Mikomägi: „Teatraalne, muusikaline ja gastronoomiline elurõõmusõõm.“

TUT-i väikses saalis mängitakse veebruaris aga Andreas Aadeli hoogsat spordilavastust „Mängu ilu“, kus näitlejad Elise Metsanurk ja Jan Ehrenberg selgitavad välja, kes on võitja, kes kaotaja ja mis jääb nende vahele. Spordimängude reeglid on segatud muude eluvaldkondade mängureeglitega ning tulemuseks on värske ja kõnekas sporditeater. Kriitikud on selle lavastuse puhul esile toonud eriti just partnermängu ilu. 

Märtsis tuleb välja kevadhooaja esimene uuslavastus „Cervantoorium“, mis on EMTA lavakunstikooli 30. lennu lavastajatudengi Erik Richard Salumäe diplomilavastus. 

„Cervantoorium“ on seiklus läbi Miguel de Cervantese maailma, kus kohtuvad tegelased nii autori novellidest kui peateosest „Don Quijotest“. Laval on Grete Jürgenson ja Maarja Johanna Mägi. Dramaturg on Roos Lisette Parmas, kunstnik Kristel Zimmer, helikujundaja Mihkel Kuusk, helilooja Georg Jakob Salumäe. 

Aprillis esietendub TUT-i noorte lavastajate Elise Metsanurga ja Andreas Aadeli lavastus „Siili poomine“. Lavastuse keskmes on koomik Martin, kes teeb valimatult nalja kõige ja kõigi üle, mõtlemata, milliseid nalju teha on sobiv, viisakas, hea või kasulik. Kui keset üht Martini huumorikava ilmub lavale keegi, kes ennast maha laseb, sunnitakse Martinit analüüsima ja põhjendama, mida ta on öelnud, mõelnud või tundnud. Keegi on surnud, nõutakse õiglust, aga lõpuks ei tea enam keegi, kas alguses taheti jõuda õiglase lahenduseni või huvitas kõiki ainult see, et saaks midagi nõuda. Et oleks midagi vaadata, millegi üle arutleda, kedagi karistada ja kedagi päästa. 

Lavastuses mängivad Martin Kork, Ekke Hekles, Renate Keerd ja Ingrid Isotamm. Lavastuse kunstnik on Kairi Mändla, valguskunstnik Siim Reispass ja helikunstnik Kirill Havanski. 

Mängukava ja piletid uusteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!