Uued illustratsiooninäitused lastekirjanduse keskuses

7. veebr. 2022 Eesti Lastekirjanduse Keskus - Kommenteeri artiklit

Alates teisipäevast, 1. veebruarist saab Eesti Lastekirjanduse Keskuses uudistada lausa kahe illustraatori pilte. Keskuse trepigaleriis näeb Liisa Maria Murdvee näitust „Hundilood“ ning saali kaunistab horvaatia päritolu illustraatori Lucija Mrzljaki näitus „Sotto voce“ („Tasasel häälel“). Näitused avatakse pidulikult teisipäeval, 8. veebruaril kell 16 ning need jäävad avatuks kuni 5. märtsini.

Lucija Mrzljak (1990) on Horvaatiast pärit režissöör ja illustraator, kes elab ja töötab Eestis filmirežissööri ja vabakutselise illustraatorina. Ta on õppinud kunstikoolis Zagrebis, Krakowis, Prahas ja Tallinnas ning on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia magistrantuuri animatsiooni eriala Priit ja Olga Pärna juhendamisel. Esimese töökogemuse animatsiooni alal sai Mrzljak Joonisfilmi stuudios töötades ning ühed oma esimesed illustratsioonid avaldas ta ajakirjas Täheke. Koostöös animaatori ja luuletaja Tarmo Vaarmetsaga sündis luulekogu „Võileib võimleb“, mis valiti Eesti Rahvusraamatukogu korraldatud konkursil 5 kaunima 2019. aastal avaldatud lasteraamatu hulka. Aasta hiljem illustreeris Mrzljak Indrek Koffi lasteraamatu „Palavikulilled“ ning sai samal konkursil selle eest Eesti kujundusgraafikute liidu illustraatori eripreemia. Nimetatud raamatutest pärit illustratsioone saab näitusel teiste hulgas ka imetleda.

Liisa Maria Murdvee (1980) on sündinud Tartus. Ta lõpetas Kõrgema Pallase Kunstikooli tekstiilikunsti erialal aastal 2004. Alates kooli lõpetamisest tegutseb Murdvee vabakutselise kunstnikuna ning tegeleb muuhulgas kirjutamise, maalimise, laulmise, kudumise, ehtekunsti, moekunsti, kujundamise, küljendamise, illustreerimise, fotograafia, videokunsti ja ka tantsimisega. Ta on teinud koostööd kirjastusega Tuum ning üle-eestilise kultuuripärandiaasta 2018 projektiga „Hakkame santima!“. Kunstniku sõnul kirjutab ta mustreid ja tekste, armastab väga mängida sõnade ja ideedega ning katsetada tehnikatega, millest lõpptulemus kohe välja ei paista, vaid ilmub. Aastal 2010 pälvis Murdvee viie kauneima lasteraamatu konkursil žürii eripreemia noorele lootustandvale kunstnikule Juhani Püttsepa raamatu „Väikese hundi lood“ illustratsioonide eest. Näitusel saabki uudistada seda raamatut kaunistanud illustratsioone.

Näitusi saab imetleda keskuse lahtiolekuaegadel E–R kl 10–18 ja L kl 11–16.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!