UWC stipendium saadab Eesti noori rahvusvahelistesse koolidesse

14. veebr. 2022 Katrin Meschin ja Karolin Mäe UWC Eesti Ühingu esindajad - 1 Kommentaar
UWC Singapur.

5. ja 6. veebruaril kogunes 14 silmapaistvat noort Tartusse, et pääseda õppima mõnda United World College’i kooli.

UWC Eesti ühing on alates 1992. aastast saatnud põhikoolilõpetajaid UWC (United World Colleges) koolidesse. Sel aastal läks jagamisele neli stipendiumi: Singapuri, Norra, Saksamaa ja Costa Rica kolledžitesse.

UWC võrgustikku kuulub kaheksateist kooli üle maailma ja need on sotsiaalselt ja kultuuriliselt väga mitmekesised. Näiteks Norra ja Costa Rica UWC kolledžites õppivad noored on pärit rohkem kui 90 riigist.

Väikesest Tartumaa külast Võnnust pärit Keitlin õpib praegu teist aastat UWC Singapuri kolledžis ning iseloomustab oma kogemust: „Eri kultuuridest pakatav, lõpmatu rännak hariduse ja eluliste teadmiste suunas.“ Pärast lõpetamist kevadel loodab Keitlin minna mõnda USA ülikooli psühholoogiat ja kunsti õppima. UWC-sse kandideerijatele annab Keitlin nõu: „Sind ootavad ees katsumused, aga sa ei astu neile vastu üksinda. Me ootame noortelt seltsivust ja avameelsust.“

Iga aasta oktoobris avaneb uus UWC stipendiumikonkurss 9.‒10. klassi õpilastele. Esimeses voorus esitavad õpilased oma kandidatuuri koos hinnetelehe, õpetaja soovituskirja ning lühiesseega. Parimad kandidaadid kutsutakse valikuprotsessi, kus neid ootab ees kaks päeva rollimänge, väitlusi, probleemülesandeid ja muid üllatusi, mille tulemusena selguvad need õnnelikud, kes saavad uuel aastal alustada õpinguid mõnes UWC koolis.

UWC Atlantic kolledži Walesis lõpetanud Eeva veab nüüd Tallinnas Eesti esimest vegansupermarketit Rohevalik. UWC Costa Rica kooli lõpetanud Piret läks algselt edasi õppima Ameerika Ühendriikidesse, kuid tuli magistriõpinguteks tagasi Eestisse, kus tal valmisid TTÜ projekti käigus teadaolevalt esimesed 3D-prinditud proteeskäed Eestis.

UWC Eesti ühing ja vilistlased tulevad meelsasti koolides oma kogemusest ning stipendiumivõimalustest rääkima. Ühingu tegemistel saab silma peal hoida UWC Eesti Facebooki- ja Instagrami-lehel ning kodulehel www.ee.uwc.org.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “UWC stipendium saadab Eesti noori rahvusvahelistesse koolidesse”

  1. Peep Leppik ütleb:

    HM!

    Eestis on juba pikemat aega MÄRKAMATULT kultiveeritud põhimõtet – õige eesti noor mingugi VÄLISMAALE õppima-tööle. Omalt poolt lisan pisut mürgiselt – tulgu Eestisse tagasi siiski SUREMA … Inimesele, keda huvitab õppimisel-õpetamisel just SISU, mõjub see kõik võltsilt … Probleem vajaks palju enam nö lahti mõtestamist!

    Oma pika elu jooksul pole ma selle vajalikkusest LASTE puhul veel aru saanud – rumalust-lollust on mujal maailmas sama palju nagu meilgi ja selle TUNNEB ÄRA vaid MÕTLEV inimene. ALAEALINE ON PIIRATUD TEOVÕIMEGA, ütles üks jurist ja imestas selle üle, kuis me Eestis laste-alaealiste käest oleme hakanud “küsime nõu” …

    Kui ameeriklased ostavad ajusid sisse (ka teistest anglosaksi maadest), siis meie … Muidugi on üksikuid erialasid, mida riik peaks suunama mujale õppima – SIISKI VALDAVALT täiskasvanuid.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!