August Rei loomekonkurss ootab õpilasi ajalugu mõtestama

27. märts 2022 Hanno Matto Riigivanem August Rei Sihtasutuse juhataja - Kommenteeri artiklit

9.–12. klassi õpilased on oodatud osalema Eesti riigi looja ja hoidja August Rei 136. sünniaastapäeva loomekonkursile, kus tuleb ajalugu mõtestada esseena või multimeedia lahendusi kasutades.

Riigivanem August Rei Sihtasutuse nõukoja liige Jaak Juske kutsub noori ajalugu mõtestama. Foto: Konstantin Sednev

Konkursi kaht parimat ja nende juhendajaid ootab kahepäevane suvepikenduse õppereis Brüsselisse, kus nad saavad tutvuda ajaloolise vanalinna ja Euroopa Liidu võimukoridoridega.

„Täna on August Rei sünniaastapäev – see väärib tähistamist, kuna Eesti riigi algusaeg on tugevalt kujundatud just tema käekirjaga. Eesti esimese parlamendi Asutava Kogu juhina oli Rei usk parlamentarismi, demokraatiasse ja sotsiaalsesse õiglusesse need väärtused, millele ehitati noor Eesti Vabariik,“ kirjeldas Rei olulisust Eesti ajaloos Riigivanem August Rei Sihtasutuse nõukoja liige Jaak Juske.

„Aga Rei roll Eesti ajaloos oli laiem – rahvusväeosade ühe loojana seisis Rei selle eest, et Eestimaa inimesed oleks Esimeses maailmasõja lõpukeerises kaitstud. Hiljem teenis Rei Eestit riigivanema, Tallinna linnavolikogu esimehe ja diplomaadina. Aga paraku oli Rei sunnitud ka nägema, kuidas Teises maailmasõjas võõras võim vallutas kodumaa ja meie inimesed olid sunnitud põgenema terrori eest välismaale. Ta ei kaotanud usku iseseisvasse Eestisse ning koos aatekaaslastega hoidis pikki aastaid Eesti omariiklust eksiilvalitsuse juhina – peaministrina presidendi ülesannetes,“ selgitas Juske.

Konkursi teemad:

  • Meelsus, millega rajati oma riik: August Rei juhitud Asutav Kogu. (mõisamaade jagamine rahvale, naiste valimisõigus, haridus, sotsiaalne õiglus, vähemusrahvuste kultuurautonoomia).
  • Riigimeheks kasvamine: mis mind inspireerib August Rei eluloos. (ühiskondlik aktiivsus õpilasena, tudengina ja sõdurina revolutsioonilistel aegadel ning selle peegeldus töös Asutava Kogu juhina).
  • August Rei valikud rahvusväeosade looja ja riigimehena. Paralleelid ja õpetunnid tänasesse julgeolekuolukorda.

Töid oodatakse hiljemalt 1. maiks. Konkursi täpsema juhendi leiab kodulehel www.riigivanem.ee. Loomekonkursi korraldajad on Riigivanem August Rei Sihtasutus, Eesti NATO Ühingu ning Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Selts.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!