Avatakse rahvusvaheline näitus „Libarebane. Rebase võlu“

7. märts 2022 Eesti Lastekirjanduse Keskus - Kommenteeri artiklit
Lena Revenko, Iisrael.


Eesti Lastekirjanduse Keskuse illustratsioonigaleriis avatakse 8. märtsil kell 16 rahvusvaheline illustratsiooninäitus „Libarebane. Rebase võlu“. Näitusel osaleb 48 illustraatorit Eestist ja välismaalt. Nende pilte on võimalik keskuses imetleda kuni 30. aprillini.

Hiina ja Jaapani mütoloogiast tuntud libarebane on Euroopas kaunis tundmatu nähtus. Idamaises kultuuriruumis on see tegelane aga võrdselt armastatud ja kardetud. See on kujumuutev vaimolend, keda ei tohiks samastada meie libahundiga. Olendil on võime ilmutada end meile jumalikult hurmava neiu, peenelt haritud õpetlase või tavalise metsarebase näol. Ta võib inimesest elumahlad välja imeda, heita ta surmasuhu ja minna siis uut ohvrit otsima. Võib aga saada ka ustavaks ja heaks vaimuks, kes kaitseb kurjade inimeste eest, pakub taevalikke rõõme ja vaimu tiivustavat vestlust.

Näituse kuraatori Viive Noore sõnul uuritakse näitusel, kuidas seda jumalikku olendit näevad, mõistavad ja tunnetavad inimesed väljaspool idamaist kultuuriruumi ja milline tundub ta läänlase pilgu läbi nähtuna. „Iga kunstnik näeb niigi kõiki maailma nähtusi veidi isemoodi, siin aga tuleb mängu ka kultuuride erinevus. Võib-olla vaataksid hiinlased ja jaapanlased neid pilte muigega, aga loodame, et see on heatahtlik muie,“ sõnas Noor.

Näitusel osalevad kunstnikud Mohammad Barrangi Fashtami, Andrea Calisi, Katrin Ehrlich, Kadri Ilves, Ignasi Blanch, Judith Clay, Victoria Fomina, Olga Ionaytis, Aljoscha Blau, Daniela Costa, Darja Gerasimova, Lina Itagaki, Annalisa Bollini, Giuseppe D’asta, Matteo Gubelllini, Ana Juan, Daniela Iride Murgia, Viive Noor, Kadi Kurema, Jüri Mildeberg, Gundega Muzikante, Igor Oleynikov, Selena Leardini, Octavia Monaco, Aleksejs Naumovs, Sergio Olivotti, Anne Linnamägi, Lucija Mrzljak, Piret Niinepuu-Kiik, Anita Paegle, Andreja Peklar, Liis Roden, Yana Sedova, Eike Ülesoo, Natalie Pudalov, Svetlana Rumak, Maris Siimer, Maarja Vannas-Raid, Tiina Mariam Reinsalu, Ulla Saar, Elina Sildre, Catherine Zarip, Lena Revenko, Glenda Sburelin, Virpi Talvetie, Urmas Viik, Hanna Karaleva ja Regina Lukk-Toompere.

Näitust on võimalik külastada keskuse lahtiolekuaegadel E–R kl 10–18 ja L 11–16.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!