ERM-i võistujoonistamine

1. märts 2022 Eesti Rahva Muuseum - Kommenteeri artiklit
Anna-Lisa Kollo töö „Sukad“. Saatetekstiks kirjutab Anna-Lisa: „Pildil on Muhu lilltikandiga sukad mis on kindlasti üle saja aasta vanad. Sukad on pärit minu vanema suguvõsast. Kuigi sukad on heas korras ja neid saaks kasutada, ei kasuta me neid, sest need on liiga vanad ja väärtuslikud. Tikitud sukki on Muhus vähem kui kirimustrisse kootud sukki ja see teeb need eriliseks. Sukad on tikitud peegelpildis  ja seda on keeruline teha, eriline on ka sukkade värv. Neid sukki on kantud ainult erilistel puhkudel, mida on näha selles,t et neid ei ole eriti parandatud.“

Eesti Rahva Muuseumi korraldatav traditsiooniline koolidevaheline võistujoonistamine toimus sel korral virtuaalselt. Konkurss lõppes 14. veebruaril ning kokku saabus 1165 võistlustööd.

Konkursi teema oli „Kõige vanem asi minu kodus, mis võiks olla ka muuseumis“. Joonistamistehnika said osalejad ise valida: nii ongi tööde hulgas nii mustvalgeid kui värvilisi pliiatsijoonistusi, viltpliiatsitöid ja akvarelle. Tehnikana on seekord esindatud ka digikunst.

Võistluse korraldaja, ERM-i programmijuht Saale Randaru: „Saabunud tööd on eripalgelised ja väga huvitavad. Just see, et osalejad pidid töö juurde kirjutama joonistatud eseme loo, teebki konkursi eriliseks. Mul on hea meel, et lapsed on kirja pannud ka oma vanemate või vanavanemate suust kuuldud lugusid.“

Vanim joonistatud asi oli dinosauruse jalajälg, mis kaunistab üht kodu Tartu kandis. 18. sajandist on pärit münte, kaunis vaas ja õllekann ning tõeline piltmõistatus „Tundmatu leid vanast mõisakoolist“. Väga meeleolukas galerii avaneb, kui otsingulahtrisse kirjutada sõna „telefon“. Kas tõesti võib mobiiltelefoni juurde kirjutatud lugu alata sõnadega „Kui minu vanaema veel noor oli …“?! Saale Randaru: „Ma arvan, et meie varjatud eesmärk sai samuti täidetud – anda joonistajale hea põhjus otsida ja leida üles üks vana asi ning selle kohta rohkem teada saada.“

„Minu käest küsitakse sageli, et mida ERM tänapäeval veel kogub? Minu tavaline vastus on, et legende,“ räägib žüriiliige, ERM-i koguhoidja Ülle Jäe. „See tähendab, et kui meile pakutakse lihtsalt vana eset, siis me seda vastu ei võta, sest üldjuhul on sarnane meil juba olemas. Kui aga teatakse, et näiteks pakutava leivalabidaga küpsetati kaasa viimane leib Siberisse, siis on ese muuseumikõlbulik isegi juhul, kui nt varreots pehkima kipub.“

ERM-i joonistuskonkursi „Kõige vanem asi minu kodus, mis võiks olla ka muuseumis“ laureaatide nimekirja ja töödega saab tutvuda siin.  Igas klassis selgitas välja žürii viis laureaati. Enim nominente ning seega koolidevahelise võistujoonistamise võitja on Suure-Jaani Kool.

Kõige rohkem osavõtjaid oli Kõrveküla Põhikoolist – laekus 128 tööd. Aitäh entusiastlikule õpetajatele Jana Postile, kes utsitas töid saatma 91 joonistajat! Tublid olid ka Kehra Gümnaasium (õpetaja Anne Tanne), Jõhvi Põhikool (Tairi Karafin), Suure-Jaani kool ja gümnaasium (Reeda Sadam), Tallinna Mustamäe Gümnaasium (õpetaja Anne Tamm). Kokku osales noori joonistajaid 76 koolist ning töid kokku oli 1165.

Muuseumi poolt on tasuta ekskursioon või muuseumitund ERM-is Kõrveküla Põhikooli 5. klassile, Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi 7. klassile ja Jõhvi Põhikooli 6. klassile. Kõik konkursil osalenud joonistajad saavad tasuta pääsme muuseumisse (muuseum saadab info õpetajatele).
Kõigi töödega klasside kaupa või märksõnade kaupa saab tutvuda konkursi lehel joonistame.erm.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!