Infotund veebis: „Sõda, õpetaja ja kool – kuidas lahendada tärkavaid konflikte?“

11. märts 2022 Eesti Rahvusraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Ukraina sõjaga seotud infosõda on hakanud tekitama vastuolusid ka koolides. Rahvusraamatukogu koostöös haridus- ja teadusministeeriumi, riigikantselei ning Euroopa Komisjoni esindusega Eestis korraldab reedel, 11. märtsil kell 15 õpetajatele suunatud infotunni Sõda, õpetaja ja kool – kuidas lahendada tärkavaid konflikte?“.

„Eesti on demokraatlik riik, meil on tagatud sõnavabadus ja info vaba liikumine. Seepärast peame veelgi tähelepanelikumalt kaitsma end ja oma lapsi vaenuliku mõjutustegevuse ja väärinfo eest,“ ütles riigisekretär Taimar Peterkop.

Riigisekretäri sõnul on kool koht, kus lõikuvad ühiskonna eri infoväljad. „Perekondadel on väga erinevad meediatarbimise harjumused, inforutiinid ja tõekspidamised, mille lapsed kooli kaasa toovad. Samuti jõuab tuhande kilomeetri kaugusel toimuvat Ukraina sõda puudutav info hõlpsalt lasteni ja põhjustab täiendavat stressi,“ rääkis Peterkop.

Rahvusraamatukogu sotsiaalia- ja parlamendiraamatukogu juhataja Karmen Linaski sõnul paneb see õpetajatele täiendava koormuse. „Õpetajatel on selles keerulises olukorras tekkinud täiendav ülesanne aidata vähendada õpilaste ärevust ja siluda infosõja mõjusid ning seletada lahti, et iga leviv info ei pruugi olla veel tõepärane.“

Õpetajatele suunatud infotund „Sõda, õpetaja ja kool – kuidas lahendada tärkavaid konflikte?“ aitab Eesti tippekspertide toel lahti seletada infosõja alused, Ukraina sõjaga paralleelselt toimuva infosõja ning annab õpetajatele soovitusi, kuidas keerulist teemat õpilastele lahti seletada.

Infotund toimub 11. märtsil kl 15–17 Eesti Rahvusraamatukogus (Narva mnt 11) ja otseülekandena Elisa Stage’i vahendusel, rahvusraamatukogu Youtube’is, rahvusraamatukogu Facebooki kanalil. Salvestus jääb järelvaadatavaks.

Osalemiseks registreeruda siin. Kohapeal on osalejate arv piiratud ning sündmuse toimumiskohas kontrollitakse ka koroonatõendeid.

Programm

15.00–15.03 Raul Rebase tervitus ja avasõnad

15.03–15.07 haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Liina Põllu tervitus

15.07–15.25 „Kuidas infosõjas mitte petta saada?“
Raul Rebane; kommunikatsiooniekspert

15.25–15.55 „Venemaa Föderatsiooni informatsioonilise mõjutustegevuse korraldus“
Kolonelleitnant Uku Arold; kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna juhataja asetäitja

15.55–16.20 „Vaimse vastupanuvõime tugevdamine. Kuidas ennast ja teisi äreval ajal toetada?“”
Anna-Kaisa Oidermaa; peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog

16.20–16.45 „Koolikonfliktide eripära Ukraina sõja perioodil“
Kätlin Konstabel; psühholoog ja pereterapeut

16.45–17.10 „Sotsiaalmeedia roll infosõjas ‒ mida peaks tavakasutaja silmas pidama?“
Maria Murumaa-Mengel; Tartu Ülikooli meediauuringute kaasprofessor

17.10–17.20 „Kuidas saab rahvusraamatukogu õpetajale abiks olla?“
Laura Annast; rahvusraamatukogu kommunikatsioonispetsialist

17.20–17.30 Vastused küsimustele ja kokkuvõte, lõppsõna.

Otseülekande link.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!