Konkurss „Kodu kahel maal – mida õpetas mulle koroonaaeg?“

25. märts 2022 Kaarina Ritson MTÜ Lõimeleer - Kommenteeri artiklit

Ajakiri Hea Laps ja MTÜ Lõimeleer kuulutavad välja kirjutamisvõistluse „Kodu kahel maal – mida õpetas mulle koroonaaeg?”

Kui sa elad Eestist väljaspool, siis kuidas on riikide sulgemine ja koroonapiirangud mõjutanud sinu sidet Eesti ja seal elavate pereliikmetega? Kui ise elad Eestis, aga sinu pereliikmed välismaal, siis millise jälje on jätnud koroonaaeg sinu ellu? Kas oled pidanud muutma mõnd pikaaegset peretraditsiooni? Kas oled selle aja jooksul pidanud tegema midagi erakordset, et oma teises riigis elava perekonnaga kohtuda? Kas koroonaaeg on muutnud midagi sinu suhtumises Eestisse?

Meie teema on inspireeritud liigutavast loost, kuidas 10-aastane itaalia poiss Romeo pärast pooleteist-aastast lahusolekut oma vanaemast 2020. aasta suvel oma isaga jalgsi Inglismaale vanaema juurde läks. Äkki inspireerib see lugu sindki oma kogemusi jagama!

Romeo oli oma Inglismaal elava vanaemaga väga lähedane, kuid koroonapiirangute tõttu ei olnud temaga juba kaua kohtunud. Kuna 2020. a kevadel katkes rahvusvaheline lennuliiklus, plaanis Romeo teha 2800-kilomeetrise matka Sitsiiliast Londonisse. Ta asus koos isaga Sitsiiliast teele 20. juunil. Nad rändasid jalgsi mööda muistset palverändurite rada La Via Francigenat läbi Itaalia, Šveitsi, Prantsusmaa ja Inglismaa. Vahepeal liikusid nad ka jalgratta ja laevaga. Isa ja poeg ööbisid telgis, hostelites, kloostrites ja ükskord ka lihtsalt lageda taeva all. Pikal teekonnal kohtuti kurjade koertega, satuti telgis ööbides metssigade piiramisrõngasse, sõbruneti hulkuva eesli Pedroga ja eksiti korduvalt ära. 21. septembril jõudis Romeo isaga viimaks õnnelikult Londonisse, kuid enne vanaemaga kohtumist tuli veel 14 päeva karantiinis olla. Rohkem kui kaks kuud pärast reisi algust vanaema Rosemary juurde jõudes oli kõigi jällenägemisrõõm suur. Kuid alles hiljem, nähes pilte ja videoklippe, hakkas vanaema päriselt uskuma oma lapselapse muinasjutulist rännulugu läbi lukku pandud Euroopa. Romeo seiklusest võid lugeda siit: www.facebook.com/ RomeosBigJourney.

***

Ootame kirjutama ja võistlusel osalema väliseesti lapsi ja noori, nii neid, kes käivad eesti koolis, kui ka kõiki teisi. Samuti ootame kirjutisi kodueesti lastelt, kes on hiljuti elanud välismaal või kellel on välismaal elavaid lähisugulasi. Hea Laps paneb välja raamatuauhinnad ja avaldab mõned tööd. Kümne parima seast loositakse välja tasuta pääse eesti keele ja pärimuskultuuri laagrisse Lõimeleer!

TÄHELEPANU!

* Võistluse teema on „Kodu kahel maal – mida õpetas mulle koroonaaeg?”.

* Kirjuta eesti keeles.

* Kirjutada võib jutukese, luuletuse, arutluse või muu läbimõeldud teksti.

* Vanusegrupp: orienteeruvalt 10–16 aastat.

* Tööle kirjuta ees- ja perekonnanimi, meiliaadress või kodune aadress, võimalusel ka väliseesti kooli nimi.

* Töö saada hiljemalt 01.05.2022 meiliaadressil mtu.loimeleer@ gmail.com (kui kirjutatud on käsitsi, palume kaasa panna foto tekstist).

* Parimate kirjutajatega võetakse ühendust 15. maiks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!