Kuidas end õpetajana kõigi nõudmiste ja pingete keskel toetada?

24. märts 2022 Piret Maiberg-Nõu MTÜ Vaikuseminutid kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Olukord on keeruline. Pole me veel jõudnud välja saada ühest kriisist, kui juba oleme paisatud teise ning peame sellega toime tulema. Õpetajad, kes on n-ö eesliini töötajad, on keerulises ja vastutusrikkas olukorras ‒ ühest küljest oodatakse neil tulemusi, teisalt lahendusi olukorrale. Kindlasti on keeruline hakkama saada selle pingega, mis neile eri allikatest kaela sajab.

Et õpetajad läbi ei põleks ega tunneks end kogu selle kaose keskel ohvrina, saame neile õpetada, kuidas tulla toime oma pingete ja emotsioonidega. Mida saab iga õpetaja teha, et olla ennastjuhtivam, tulla toime oma ärevuse ja stressiga ning pakkuda vajadusel tuge ka oma õpilastele?

Kuidas aidata iseennast ja oma õpilasi?

Jagame paari praktilist soovitust, kuidas toime tulla nii iseenda kui õpilaste ärevuse ja stressitasemega ning aidata luua klassiruumis meelerahu.

Soovitame teha iga päev ja võimalusel ka klassitunni alguses väikseid pause, et kogu sellest möllust puhata ja tugevdada sisemist rahu. Hetki nii iseenda kui teiste jaoks. Harjutust aitab hästi meelde jätta see, et HETK on akronüüm ning iga tähe taga on sõna. Juhendatud audioharjutuse nii eesti kui vene keeles leiad siit.

Teine soovitus on enesekaastunde praktika. Meil on tihtipeale lihtne olla mõistev, kaastundlik ja empaatiline teiste suhtes, aga iseenda suhtes kipume olema pigem kriitilised kui kaastundlikud. Rääkimata sellest, et oleksime enda vastu heatahtlikud. Tartu Ülikooli uuring on näidanud, et kui järjepidevalt praktikseerida Vaikuseminutite harjutusi, muutute iseenda suhtes heatahtlikumaks ning väheneb iseenda piitsutamine kriitikameelega.

Proovi päeva jooksul olla teadlik oma kogemusest ning aktsepteerida seda sellisena, nagu see on. Tea, et ka keeruline või raske kogemus on elu osa ning sa pole selles üksi. Proovi olla enda vastu lahke ja hooliv selles kogemuses, mitte karm ega kriitiline. Proovi märgata, kas tunned erinevust, kui oled enda vastu kaastundlik, ja siis, kui oled kriitiline.

Kuidas aidata õpetajal saada endast, oma mõtetest ja nendest tekkinud emotsioonidest teadlikumaks? See on võtmeküsimus. Mitmeid praktilisi soovitusi ja nõuandeid nii koolipäevadesse kui argipäevadesse leiad Vaikuseminutite praktiliste nõuannete leheküljelt. Oleme koondanud praktilist tuge pakkuvad materjalid ning leheküljelt leiad nii audioharjutusi, nõuandeid kui videoid.

Rahulikku meelt!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!