Kunstipiknik Haapsalus

27. märts 2022 SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid - Kommenteeri artiklit
Iloni Imedemaa. Foto: SALM

On õige aeg seada sammud Haapsalu suunas! Pakume Haapsalu ja Läänemaa muuseumides esmakordselt võimalust ühe hooga vaadata ja luua kunsti ning nautida mõnusat piknikku värskes õhus.

Loodus on paljudele kunstnikele lõpmatu inspiratsiooniallikas. Kunstipikniku haridusprogramm suunab kolme kunstniku loomingu kaudu märkama ja kasutama looduse võlu sütitamaks loovust.

Programmi käigus külastatakse Iloni Imedemaad ja Ants Laikmaa muuseumi.

Iloni Imedemaal saavad külastajad osa Ilon Wiklandi loodud suurepäraste joonistuste maailmast. Lisaks originaalpiltide imetlemisele saab Wiklandi inspireeriva eluloo ja loominguga tutvuda raamatute, filmi, meisterdamise ja mängu kaudu. Iloni Imedemaa asub idüllilises väikelinnas Haapsalus, kus Ilon noorena vanaema-vanaisa juures elas.

Ants Laikmaa muuseum. Foto: Karin Mägi

Iloni Imedemaal tutvutakse Ilon Wiklandi töödega püsinäitusel „Olen alati siin“ ja Tove Janssoni loominguga näitusel „Muumid ja meri“. Igal lapsel valmib teos osalusnäitusele.

Maikuus avatakse Iloni Imedemaal näitus „Muumid ja meri“, mis jõuab meile otse Soomest Muumimuuseumist. Eestis saab esimest korda näha Tove Janssoni südamlikke, suure lusti ja armastusega loodud originaalillustratsioone. Pilte on mitmest tuntud loost: „Muumipapa ja meri“, „Nähtamatu laps“, „Kevadlaul“, „Hilja novembris“, „Sedrik“ jne. Lisaks originaalillustratsioonidele aitavad näitusel salapärast merelist meeleolu tekitada mitmed mängulised elemendid.

Ants Laikmaa muuseumis saavad lapsed kunstniku muinasjutulise kodupaiga kaudu osa tema loodusearmastusest. Muuseumi pargis valmib ühine maakunstiteos.

Ants Laikmaa oli Eesti kunstiajaloo üks kirevamaid isiksusi, tuntud kui portretist ja maastikumaalija, kelle lemmiktehnikaks kujunes pastell. Kadarpiku külas Tammiku talu maadel hakkas kunstnik 1917. aastal oma kodu rajama. Päädis see 1932. aastal Tallinnas ateljeekooli sulgemise ja Taeblasse kolimisega. Selleks ajaks oli valminud kunstniku Eestis ainulaadne rahvusromantilises stiilis maja. 1960. aastal avatud majamuuseumis asuvad kunstniku ateljee, töö- ja eluruumid. Kaunis park ja kunstniku viimne puhkepaik on talukompleksi lahutamatu osa.

Ja kuigi Ants Laikmaa võinuks sellele vastu vaielda, arvame, et ainult ilust kõhtu täis ei saa. Kunstipiknik lõpeb maitsva einega looduses. Söögipoolise võib ise kaasa võtta või tellida meie kaudu.

Kunstipikniku haridusprogrammi saab tellida ajavahemikus 23. mai – 25. september.

Rohkem infot salm.ee/haridusprogrammid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!