Lõuna-Eesti reis virgutab keha ja vaimu

25. märts 2022 Lõuna-Eesti turismiklaster - Kommenteeri artiklit

Kuidas täpselt? Siin on üks valik põnevatest paikadest Lõuna-Eestis, mis kõik lastele ja noortele omal moel huvi pakuvad. Olgu need siis maagilised vaated matkaradadel või muuseumi miljöös tekkinud mõttevälgatused.

Jääaja Keskus pakub keskkonnateemalisi aktiivõppeprogramme igas vanuses huvilistele – alates lasteaiarühmadest kuni gümnaasiumi lõpuklassideni. Keskuse õppeprogrammid on loodud aitamaks õpetajat kooliteemade käsitlemisel, kasutades selleks õppevahendeid, mida koolis iga päev kasutada ei saa.

Vitipalu haldjarajal saadavad teid haldjate salapärased pilgud ja põnevad puukujud, ojaveerel ootavad aga pokud. Üllatusena leiad end nõiasaarelt, kuhu jõudmiseks pead ületama Nõiakääru silla ja jõuadki Väikese Nõia nõiamajani. 1,5 km pikkune rada algab ja lõpeb Nõiamaja piknikuplatsil. 

Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumis on „Kevade“ filmist tuttav klassiruum ning köstri eluruumid. Kogu maja tutvustav tekst on tootsilikus võtmes: saab õppida viiulimängu, püüda lati patsi ja sorida Tootsi taskutes. Palamuse muuseumis pakutakse haridusprogramme eri vanuseastmetele, alates lasteaialastest ja lõpetades gümnasistidega.

Eesti Maanteemuuseumi näituseala hõlmab kolme osa. Uusim, „Masinahall – masinate valitsemine“, on interaktiivne väljapanek auto mehaanikast ja liiklusfüüsikast, ohutust liiklemisest ja turvaliste teede ehitamisest. Maanteemuuseumi rohked haridus- ja liiklusprogrammid kätkevad endas nii teede ja masinate ajalugu kui ka praktilist liikluskasvatust.

Setomaa Muuseumite külastajatele on iga päev avatud neli ekspositsiooni: Värska külastuskeskus – Reegi maja, Värska talumuuseum, Saatse muuseum ja Obinitsa muuseum. Ettetellimisel on võimalik külastada veel kahte majapidamist: Paloveere talu ning Luikjärve talu. 

Kalevipoja Kojas ootab uudistajaid muuseum, kus saab suurepärase ülevaate Eesti rahvuseeposest „Kalevipoeg“. Muuseumis pakutakse ka põnevaid koolitusi ja töötubasid, mis on jõukohased eri vanuses lastele.

Suurest Taevaskojast veidi ülesvoolu asuva kärestiku serval on suur Nõiakivi-nimeline rändrahn ehk Salakuulaja kivi. Legend pajatab, et vanapaganat lummanud koha ilu niivõrd, et ta ehitanud maa alla hulgaliselt toredaid ruume ja nimetanud need taeva kodadeks. 

AHHAA teaduskeskus.

AHHAA teaduskeskuses avatakse 2. aprillil uus ja väga kaasahaarav sporditeemaline näitus „AHHAA, sport!“. Traditsiooniliselt on see käed-külge-näitus, kus saab katsetada ja kogeda. Spordihuvilisi maailmaavastajaid ootab saalis üle tosina interaktiivse tuliuue eksponaadi. 

Kui klass on aga kunstihuviline ja armastab värve, siis sobib klassireisi sihtkohaks Eesti Rahva Muuseum. Mais jõuab galeriis lõpule Miljard Kilgi ülevaatenäitus, juuni alguses avatakse sealsamas Lõuna-Eesti kunstnikke tutvustav „Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad“. 

Eesti Olümpia- ja Spordimuuseum on atraktiivne elamusmuuseum, mis pakub põnevaid spordiloolisi elamusi. Klassid viiakse muuseumis paikadesse, mis tavakülastajale suletud on. Õpilastele ei ole see tavapärane giidituur – ekskursioonil seotakse spordiajalugu mõne ajaloolise perioodi (näiteks külm sõda) või ühiskondliku kategooriaga (näiteks propaganda). Alates 11. märtsist on avatud ka uus näitus „X-faktor“.

Lõuna-Eesti reis ootab!



Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!