Nukkude ja karude vahele peitu pugenud kool

28. märts 2022 Marge Pärnits - Kommenteeri artiklit
Lapsed Tartu Mänguasjamuuseumi muuseumitunnis „Koolipäev muuseumis“. Foto: Ave Viirma

Igaüks on kunagi olnud laps – just seepärast on Tartu Mänguasjamuuseum nii unikaalne koht! Olenemata vanusest leiab igaüks muuseumist midagi sellist, mis tema südant rõõmustab ja vaimu teritab. 

Mänguasjamuuseum asub Tartu kesklinna südames, ülikooli ja Toomemäe lähedal kenades vanades puumajades. Lisaks sellele, et muuseumi majad sisaldavad endas tuhandeid nukke, karusid, mänguautosid ja lapsepõlvemälestusi, peitub neis ka hulgaliselt pedagoogilisi võimalusi. Muuseumis korraldatakse mitmesuguseid õpitubasid ja üritusi lasteaialastele, erivajadustega lastele, kooliõpilastele ja ka peredele. Õpitubade seast leiab midagi igale vanusele  kõige pisemad saavad muuseumis tutvuda kaisukarudega ja mängu appi võttes lauda katma õppida, suuremad naudivad varjuteatri tegemist, rollimängutunde ja teatridetektiividena toimetamist.

Suuremate laste hulgas on üks viimaste aegade populaarseimaid tunde animatsioonitund, kus joonistatakse filmikaadreid, pildistatakse need üles ja monteeritakse kokku lühifilmiks, nukufilme tehes kehastutakse aga ise filminukkudeks. Animatunnis omandatud oskusi saab kasutada eesti keele ja kirjanduse tundides, aga ka inimeseõpetuse ja kunstitundide täiendusena.

Lasteaialastele ja algklassilastele meeldivad orienteerumismängud, mida mängides õpitakse nii ruume plaani järgi tuvastama kui ka ruumides olevaid esemeid leidma. Õppekavaga sobivad hästi selle tunni lihtsad seosed: uudses keskkonnas asjade märkamine ja avastamine, keel, kõne, keskendumine ja kaasarääkimine, samuti teiste kuulamine.

Toas on küll tore ja põnev, aga unustada ei tasu ka seda, et läbi aegade on mängitud ja õpitud õueski. Õuesõppetundides tuletatakse meelde vanu ning õpitakse uusi liisusalme, mängitakse tagaajamis- ja pallimänge, treenitakse mängides tähelepanelikkust, kiirust ja osavust. Õuesõpe passib hästi kokku eesti keele, inimeseõpetuse, matemaatika ja kehalise kasvatuse tundidega.

Mänguasjamuuseumi muuseumitunnid toetavad alushariduse õppekava ja pakuvad elamuslikku vaheldust igapäevasele õpetusele lasteaedades. Kooliõpilaste jaoks loodud muuseumitunnid täiendavad eesti keele, inimeseõpetuse ja ajaloo ainekavades käsitletavaid teemasid.

Rohkem teavet leiab kõikide õpitubade kohta mänguasjamuuseumi kodulehelt www.mm.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!