Soome, Eesti ja Hollandi noored loovad üheskoos kultuuri 

18. märts 2022 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Projektis osalevad noored kohtusid esimest korda veebis. Foto: kuvatõmmis

Soome Instituut osaleb projektis „Diggiloo – Digital Cultural Production from Youth to Youth“ („Digikultuur noortelt noortele“),mistoob kokku Soome, Eesti ja Hollandi noored, kes katsetavad üheskoos mitmesuguste kultuuritoodete loomist. Noored loovad ja jagavad oma loomingut ning kultuuriüritusi veebis ning dokumenteerivad oma tegevuse digipäevikus. Projekt algas äsja ja kestab kokku 18 kuud.

„Diggiloo“ pakub noortele ja nende juhendajatele võrgustumisplatvormi, kultuuritoodete ja digitaalse meedia loomise koolitust ning jagab selle tulemusena valminud digiprojekte laiema publiku ja avalikkusega. Lisaks antakse „Diggiloo“ kogemuse põhjal välja e-käsiraamat, mis sisaldab praktilisi näpunäiteid selle kohta, kuidas noortega valdkondadevahelisi kultuuriproduktsiooni projekte planeerida ja ellu rakendada. Ettevõtmise kõige laiem eesmärk on täiustada noorsootööd, julgustades ja kaasates noorsootöösse kultuuriinimesi ning pakkudes ideid ja tulevikuplaane noortega seotud kultuuriasutustele.

Soome Instituut osaleb „Diggiloos“ sooviga tutvustada noortele Soome kultuuriga seotuid nähtusi ja üritusi, mida projekti tulemusena valmivates digiväljundites kajastada. Lisaks vastutab Soome Instituut projekti lõpuseminari korraldamise ja noortega seotud kultuuriasutustele mõeldud trükise väljaandmise eest. 

Diggiloo eestvedaja on Soome humanitaar-rakenduskõrgkool Humak. Põhjanaabritest osalevad projektis veel Jyväskylä linn ja digitaalse noorsootöö edendamise keskus Verke. Eestist on partneriks Tartu Noorsootöö Keskus, mis koostöös Soome Instituudiga koordineerib Tartumaa noorte osalust. 

Soome Instituudi projektijuht Heidi Iivari rääkis, et ettevõtmine on algusjärgus ja osalejate arv alles kujuneb. Instituudil on olnud projekti raames vaid esimene kohtumine Tartu Noorsootöö Keskusega. Palju koostööd hakkab toimuma veebis, kus kasutusele võetakse väga mitmesuguseid digivõimalusi, kuid plaanis on ka silmast silma kokku saada. 

Milliseid kultuuritooteid noored üheskoos looma hakkavad, seegi selgub töö käigus. Heidi Iivari sõnul on olulised noorte enda algatused. Ettevõtmise mõte on, et Tartu noored avastaksid Soome kohta midagi uut, mis seob põhjanaabreid Tartuga. Näiteks tuleb Taaralinnas orienteerumismäng, milles osalejad saavad teada, millised Soome asutused ja organisatsioonid ülikoolilinnas tegutsevad. Iivari nimetas veel veebis üheskoos lugemist „Read Hour“ ja Soome päeva tähistamist. Kõik pole veel täpselt paigas, aga tulemas on üritused, kus noored tartlased tutvuvad hõimurahva eakaaslaste ja nende kultuuriga. Projekti partnerid on ka Tartu 2024 ja Tampere Maja. Hollandist osalevad „Diggiloos“ Amstelveeni linnavalitsus, samas linnas tegutsev noorte kultuurikeskus STICHTING P60 ja noorsootöökeskus Foundation Future Face.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!