Tallinna Keskraamatukogu kuu teema: Hea lugu suudab muuta maailma

25. märts 2022 Tallinna Keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Jaanika Palm „Meie laste muinasjutud“ (2021)

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palmi koostatud kogumik eesti autorite muinaslugudest läbi aegade koondab kümnendite kaupa lood, milles näeme eri aegade mõtteid, tundeid ja väärtushinnanguid. Ajast aega on juttude teemaks olnud loodus ja loomad. Näidatakse loomade kavalust, tarkust ja ka rumalust, mida saab inimestele üle kanda (või vastupidi). Tihti juhtub neis lugudes imesid, millesse nii väga tahame uskuda – vaesed saavad tarkuse ja headusega rikkaks. Loomad on tegelasteks meie igapäevaelus ja 1960. aastatest ärkavad ellu ka asjad (nt E. Raud, „Huviline filmikaamera“, lk 80–85). Need vanad jutud on senini armastatud: Noorsooteater on oma repertuaari võtnud näiteks A. H. Tammsaare „Poisi ja libliku“ (lk 23–24). Neid lugusid tasub ikka ja jälle lugeda.

Siiri Alvela, Torupilli raamatukogu juhataja


Piret Päär „Õnneliku inimese särk“ (2021)

Piret Pääri muinasjutu jutustamise koolitused on lummavad ja mõtlemapanevad, nii ka tema ümberjutustatud eesti rahvajutud. Neis on tummised ja kõnetavad teemad ka täiskasvanule: abiellumine, vanemate eest hoolitsemine, vennaarmastus, vaesusest või ebaõiglusest lahti saamine. 

Palju on muinasjutte kuningatest. Üks kuningas näiteks otsustab vabaneda kõigist eakatest oma riigis ja alles hiljem mõistab vanade inimeste elutarkuse väärtust („Varjatud vanamees“, lk 73–76). Tarka nõu, imesid, headuse ja julguse eest tasumist leidub neis juttudes palju, ehkki vahel piisab ainult kirvesuppi uskumisest, et nii teekäija kui pererahvas rahul ja õnnelikud oleksid („Kirvesupp“, lk 115–119). Juttude põhitoon on helge, dialoogid mahlakad. Lugemise teevad nauditavaks ja meeldejäävaks Katrin Ehrlichi pildid.

Angela McAllister „Unejutte kogu maailmast“ (2021)

Miks mitte lugeda lastele enne uinumist kreeka müüti Odysseusest või hispaania muinasjuttu kolmest kuldsest apelsinist, kus tütarlaps muutus nõelatorkest tuviks, või inglise legendi kuningas Arthurist või hoopis araabia muinasjuttu Aladdini imelambist? Angela McAllisteri ümberjutustatud lood on lühikesed, kuni kolme lehekülje pikkused, ja illustraator Anna Shepeta võrratute piltidega. Kokku 50 lugu on paigutatud maailmajagude järgi, alustades Euroopast ja lõpetades Lõuna-Ameerikaga.

Kangelastele on abiks head majavaimud, printsessid, haldja või draakonikuninga tütar, rääkivad loomad jne. Jagu saadakse hiiglastest, muundutakse loomadeks, täidetakse valitsejate ülesandeid. Lahke ja abivalmis saab varanduse, ahne jääb ilma – väärtuskasvatus käib muinasjuttudega käsikäes.

Eristuvad Ameerika ja Okeaania muinasjutud ja loomismüüdid, kus tegelasteks ka loodusnähtused. Neis lepitakse rohkem, kui karistatakse: suvi lepib talvega, kuu oma naisega, poiss tuulekotkaga. Saab teada, kuidas on eri rahvad seletanud polaarööd, tõusu ja mõõna või öö tekkimist.

Angela McAllister „Rahvajuttude aastaring: 52 muistendit ja muinasjuttu“ (2021)

Siit raamatust leiab jutte tähtpäevadeks läbi aasta. Nende saatel on tore nii koolis kui lasteaias eri rahvaste tähtpäevi tutvustada ja magamajäämist karta ei ole, sest põnevust ja tegevust neis jätkub! Märtsis saab selle raamatu abil tutvustada näiteks ülemaailmset eluslooduse või veepäeva, püha Davidi (Taaveti) või Patricku päeva. Selle raamatu illustraator on Christopher Corr, pildid on vahvalt lastepärased

Pille Talioja, Torupilli raamatukogu raamatukoguhoidja


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!