Teatrinädal Tartu Puškini koolis

23. märts 2022 - Kommenteeri artiklit
9. klassi etendus “Malelugu” sai kolmanda kooliastme grand prix.

7.–11. märtsini toimus Tartu Aleksander Puškini Koolis teatriteemaline projektinädal. Kogu õppetöö oli sel ajal suunatud teatritegemise teenistusse ning nädala lõpuks valmisid igal klassil lühikesed etteasted.

Kooliperet rõõmustas etteastete kirevus nii žanrilt, sisult kui ka keelelt. Näha sai nii vanade legendide ja muinasjuttude teemalisi etteasteid kui ka tänapäevase kirjanduse interpretatsioone. Lisaks klassikalistele lavastustele tõid õpilased vaatajate ette ka nukuteatrit ja improvisatsioonilist etüüdi. Muusikaliste kujundustena kõlasid lavastustes nii moodne räpp kui ka elav saksofonimuusika. Etteasted olid nii eesti, vene kui ka inglise keeles.   

Igas kooliastmes valiti välja grand prix’ vääriline etendus. I kooliastme mudilaste etteastetest oli kõige meeldejäävam muinasjutulugu „Под грибом“. II koolistme etenduste seast avaldas žüriile kõige rohkem muljet eestikeelne etendus „Valge Daami lugu“, kus õpilased esitasid veenvalt Haapsalust pärit traagilist armastuslugu. Kõige vanemate õpilaste grand prix’ etendus „Шахматная история“ tõi publiku ette väheteada ajaloolise episoodi 19. sajandil toimunud malemängust Tartus Lionel Kiezerski ja Karl Janiše vahel. Muuhulgas said vaatajad teada, et tartlasest Lionel Kiezerski oli üle Euroopa kuulus maletšempion ammu enne Paul Kerest.

Huvitava lavastusliku valikuna võib veel esile tõsta Grigori Osteri kahjulike nõuannete teemalisi sketše. Grigori Oster on autor, keda võiks tutvustada rohkem ka eesti õppekeelega koolides – tema humoorikad matemaatika- ja füüsikaülesanded võiksid kindlasti populariseerida reaalained kõikide õpilaste seas. 

Lisaks etenduste ettevalmistamisele osalesid õpilased Vanemuise teatris töötubades. Külas käisid kirjanik ja stsenarist Aidi Vallik ning teatri „Must Kast“ näitleja Karl Edgar Tammi.

Teatrinädalat toetas Tartu kultuurkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!