Vabamu toob ükssarvikud koolitundi

25. märts 2022 Ede Schank Tamkivi Vabamu Nova tootejuht - Kommenteeri artiklit

Kuni novembrini saavad kõik Eesti 7.–12. klassid tulla Vabamu näitusele „Miks Eesti?“ tasuta. Osaliselt kompenseeritakse ka bussisõidukulud.

Vabamu näitus „Miks Eesti? 30 aastaga ENSVst e-Eestiks“ annab ülevaate sellest, kuidas targad ja julged eestlased tegid oma riigist kolhoositaagast hoolimata maailmas paljudele eeskujuks oleva digiriigi, andes näitust külastavatele noortele mõtlemisainet, kuidas igaühest neist võib selles keskkonnas saada tulevane ükssarviku looja. 

Näituse muuseumitunnile järgnevas töötoas saab ise näiteks Lego klotside abil oma ideid prototüübiks vormida. Veebruaris näitusel käinud Tallinna ja selle lähiümbruse koolide grupid on olnud imestunud, et muuseumikülastus ei peagi tähendama seda, et ainult giid räägib ja näitab vanu asju. Vabamus saavad nad ise palju kaasa teha.

„Näitus on lahe ja tekitas nostalgiat kohe,“ muljetas kaheksanda klassiga näitusel käinud Peetri lasteaia-põhikooli õpetaja. Tema sõnul meeldis ka õpilastele näitus väga, kuigi 8. klassile võis osa seal kajastatust olla keeruline, kuna infoühiskonna teema on õppekavas alles 9. klassis. Seda paremini nad aga ilmselt oskavad tuua tunnis elulisi näiteid digiühiskonna saavutustest. Õpilased ise tõstsid esile loovate ja kaasavate ülesannete kasutamist, mis ei lasknud neil jääda mugavustsooni. 

Vabamusse tasub tulla ka koolidel väljastpoolt Harjumaad, sest tänu majandus- ja kommunikatsioonimisteeriumi vahendatud Euroopa Sotsiaalfondi rahastusele kompenseeritakse lisaks näituse külastusele neile osaliselt ka transpordikulud. Muuseumikülastus mitmekesistab nii ühiskonnaõpetuse, tehnoloogia, informaatika, majanduse kui ka ettevõtlusõppe tunde. Aga sobib ka silmaringi laiendamiseks, kattes ära mitmed õppekava läbivad teemad ja üldpädevused. 

Kooligrupi külastus Vabamus (1,5–2 tundi) sisaldab 

  • kaasavat näitusekülastust koos giidiga; 
  • töötuba, kus prototüübitakse Lego klotside ja vananenud IT-seadmete abil info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaga seotud lahendusi mõne digiühiskonna probleemi või kitsaskoha lahendamiseks ning arutletakse digiriigi võimaluste ja tuleviku üle.   

Kes saavad osaleda ja kuidas? 

  • Osaleda saab kuni 30. novembrini 2022. 
  • Oodatud on 15–30-liikmelised eesti- ja venekeelsed kooligrupid.  
  • Väljastpoolt Harjumaad tulijatel on võimalik saada bussisõidu kompensatsiooni.   
  • Vajalik on eelregistreerimine aadressil broneering@vabamu.ee.  

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!