Väike kena kohakene: järvemuuseum Akva:rium

27. märts 2022 Kairi Kivaste - Kommenteeri artiklit
Järvemuuseumis näeb palju mitmesuguseid kalu. Foto: Kairi Kivaste

Võrtsjärve kaunil idakaldal, seene- ja mustikametsade vahel asub kõrvuti Eesti Maaülikooli limnoloogiajaamaga Võrtsjärve õppekeskus ehk järvemuuseum Akva:rium. Muuseumi põhiekspositsiooni moodustavad akvaariumid nii Eesti kui ka eksootiliste mageveekaladega. Järvemuuseumi võiks nimetada ka kalade loomaaiaks, teist nii suurt kohalike mageveekalade kollektsiooni ja nii erilise disainiga akvaariume Eestis ei leidu. Suur põrandaakvaarium loob illusiooni, nagu kõnniksid kalatiigi peal. Harvad ei ole juhud, kui terve lasteaiarühm kõhuli maas kalu uudistab ja nendega kaasa „ujub“. Lisaks võimalusele kaladega silmast silma lähemalt tuttavaks saada leiab siit põnevat infot ka muude järve ja veekogudega seotud teemade, sealhulgas lindude, loomade, selgrootute, taimede, kivimite ja kivististe ning ka kalapüügi kohta. Ekspositsioon täieneb ja areneb pidevalt, aprillis valmib virtuaalne seiklus „Ekspeditsioon Võrtsjärve veealuses maailmas“, mis võimaldab VR-peaseadmete abil vahetult kogeda ja uurida veealust maailma ja kalu. Samuti on peatselt valmimas uus Amazonase-teemaline väljapanek.

Kooli- ja ka lasteaiagruppidele pakume mitmekesist valikut õppeprogramme. Populaarseimad neist käsitlevad muidugi kalu, saab tutvuda nii kalade välise kui sisemise iluga ning ka ise kala püüda. Suurt tähelepanu pöörame oma õppeprogrammides säästva kalanduse põhimõtete tutvustamisele ja loodussäästliku mõtteviisi kujundamisele. Kuna õppekeskus asub otse Võrtsjärve kaldal, on siin suurepärased võimalused tutvustada õpilastele järve kui elukeskkonda, selle järve eripärasid ja mitmekesist elustikku. Õppekeskusele kuulub ka parvsaun, millega lisaks lõbusõitudele saab teha ka õppe- ja avastusretki järvele. Õppekeskuse lähedal asub Mustjärve matkarada, millel jalutades saab tundma õppida nii metsa kui ka raba elustikku. Liikumine vabas õhus kaunis looduses koos juhendajaga, kes õpetab märkama põnevat enda ümber, on meeldiv vaheldus õppetööle koolis, klassiruumis. 

Toredaks traditsiooniks on järvemuuseumis saanud suviste kalastuslaagrite korraldamine 10–17-aastastele. Kalastuslaagrid toimuvad igal suvel juba alates 2007. aastast, nende korraldamise eest on Võrtsjärve õppekeskus pälvinud Keskkonnakäpa auhinna. Meie missioon järvemuuseumis on tuua nii täiskasvanuid kui lapsi loodusele lähemale, õpetada neid suhtuma austuse ja imetlusega loodusesse ja selle loomingusse. Ja loodust, mida imetleda, järvemuuseumis ja selle ümbruses jätkub. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!