Abiturientide küpsus pannakse proovile

29. apr. 2022 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Foto: Siim Lõvi / ERR / Scanpix

Abiturientidel algas 25. aprillil eesti keele eksamiga riigieksamite periood. Eksamile oli registreerinud 7450 sooritajat. 27. aprillist 2. maini toimub eesti keele kui teise keele eksam, kuhu on ennast kirja pannud 2474 noort.

Eesti keele riigieksami esimese, lugemisosa ülesanded tuginesid tekstidele, mis esindavad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust. Valikus olid Valdur Mikita, Agnes Neieri, Madis Vasseri ja Rutt Hintsi artiklid. Eksami teises osas tuli kirjutada 400-sõnaline arutlev kirjand. Valida oli nelja teema vahel: kuidas mõjutab inimesi suur infohulk; kirjanduse tarbimise eripärad; tarbimisharjumuste kujundamine; ühiskonna valmisolek kliimamuutustega võitlemiseks.

Kõige rohkem oli eesti keele riigieksamile registreerunuid Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumis – 219.  

„Tänavu olid valikus silmaringiteemad, mis noortele sobisid ja võimaldasid kirjutada oma kogemustest lähtuvalt,“ lausus direktor Merike Kaste. 

Lõpusirgele on jõudnud esimene lend, kelle koolitee on kulgenudki koroonaajal. Juba esimesel gümnaasiumiaastal tabasid neid kõige rangemad piirangud.

„Ettevalmistus riigieksamiteks on tänavustel lõpetajatel mullustega võrreldes siiski parem ja tihedam, sest nad on saanud peaaegu terve aasta käia koolis,“ märkis Merike Kaste. Eelmisel aastal oli ju vahetult enne riigieksameid distantsõpe. 

Petersoni gümnaasiumis on kombeks, et eksamiperioodile eelneval tutipäeval vaatab iga lõpuklass tagasi oma kooliajale. Etteastetes jäigi kõlama koroona mõju. Naljaga pooleks räägiti ka sellest, mis distantsõppe tundide ajal tegelikult toimus. 

Õpetajad on tähele pannud, et tänavuse lennu grupikuuluvus on tunduvalt nõrgem. 

„Nüüd hakkas see küll tekkima, aga lühikese ajaga ei jõua puuduvat tasa teha,“ lausus Kaste. Abiturientide meeskonnatööoskust, vastupidavust ja valmidust maailmas toime tulla testis direktor ka tutipäeval. Nimelt annab just direktor Petersoni gümnaasiumis igale lennule viimase tunni ja selleks on ikka olnud kehaline kasvatus. Meetreid-sekundeid selles tunnis taga ei aeta, tund möödub meeleolukate võistluste ja mängude tähe all.

„Tulevad toime küll,“ iseloomustas tänavusi lõpetajaid Merike Kaste. 

Esimene riigieksam ei möödunud Petersoni gümnaasiumis siiski probleemideta ja ühele noorele tuli kutsuda isegi kiirabi.

Silma hakkas ka välisvaatlejate vähene professionaalsus.

„Tõenäoliselt on põhjus selles, et varem vaatlejaks käinud pensionil õpetajad ei soovi enam seda tööd teha ja valida tuleb nende seast, kes selle tasu eest on nõus tulema. Samas seisus on koolid ju ka õpetajate valikul,“ sõnas Kaste.

Riigieksamite periood lõpeb 20. mail matemaatikaeksamiga. Riigieksameid teeb tänavu kokku 9063 noort. Tulemused avalikustatakse hiljemalt 18. juunil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!