Ida-Viru on Eestimaa seiklusmaa!

3. apr. 2022 Ida-Viru turismiklaster - Kommenteeri artiklit

Seiklusmaal on Eesti kõige ägedamad haridusprogrammid, näiteks maa all (Eesti Kaevandusmuuseum), piiri peal (Narva), Alutaguse metsades ja Aidu karjääris.

Järgnevalt tutvustame kooli õppetööga haakuvaid programme Ida-Virumaal.

Alutaguse Matkaklubi õppeprogramme on võimalik tellida tulenevalt sellest, kui palju koolidel aega on: kas lühemate juppidena (1‒2 t) või terve päev kestva programmina (4‒6 t).
Kui juba sõita maha pikk maa ning kulutada nii aega kui ka fossiilset kütust, on mõttekam ja keskkonnasäästlikum osaleda põhjalikus mitmekülgses õppeprogrammis, mis tutvustab teemat mitme nurga alt. Meie programmid sobivad nii koolieelikutele, algkooli-, põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilastele. Viime neid läbi eesti ja vene keeles. Lisaks korraldame õppelaagreid.

Eriti popid on keskkonnahariduse õppeprogrammid looduse (järved, rabad, metsad, struugad, pankrannik), jugade, putukate, kivimite ja kivististe ning põlevkivi teemal.

Kõikide programmide kohta saab lugeda siit: https://www.matkaklubi.ee/haridus/oppeprogrammid/.

Sinimägede Muuseum pakub sõjaajaloo- ja keskkonnateemalisi programme algkoolist gümnaasiumini eesti ja vene keeles. Vahvas programmis „Maastikumäng“ selgitatakse kaardiõpetuse põhitõdesid. Maastikumängu käigus liigutakse rühmiti koos kaardiga Sinimäe aleviku territooriumil ja otsitakse vastuseid küsimustele. Küsimustele aitavad vastata Sinimägedesse paigaldatud infostendid, põhikoolis omandatud teadmised loodusest ja ajaloost ning grupiarutelud. Soovi korral liituvad õpilasmeeskondadega kohalikud juhendajad.

Rohkem infot siit: http://sinimagedemuuseum.ee/.

Sillamäe Muuseumis sukeldud programmide käigus kivimite ja kivististe põnevasse maailma ning õpid tundma Sillamäe linna põnevat ajalugu. Pakume mängulisi programme nooremale astmele eesti ja vene keeles. Vaata rohkem https://sillamae-muuseum.ee/uploads/silmuuseumi-pakumised-koolidele-2019-uus.pdf.

Eesti Kaevandusmuuseum pakub keskkonnahariduslikke ja säästvat arengut toetavaid õppeprogramme ja õppepäevi. Kaevandusmuuseum on ainulaadne koht, kus saab õppida palju uut ja huvitavat Ida-Virumaa kõige väärtuslikuma maavara kohta, milleks on loomulikult pruun kuld ehk fossiilirikas põlevkivi.

Vaata rohkem https://kaevandusmuuseum.ee/koolidele/oppeprogrammid/.

BLUERAY virtuaalreaalsuse prillidel põhinevad haridusprogrammid „Mina Oru lossis“ ja „Mina presidendi jälgedes“ võimaldavad vaadata harivalt ja elamuslikult tagasi möödunud aegadele. Programmid muudab unikaalseks uudne lähenemine, mille abil tutvustatakse unustatud ehitisi ja hooneid paikades, kus need kunagi asusid. Uue programmina on valikus fotojaht Oru pargis kasvavatele eksootilistele taimedele ja kohaga seotud eriliste inimeste lugudele. Ajarännak ja meeskonnatöö toimub õuesõppena ja programm sobib kõigile kooliastmetele.

Vaata rohkem https://blueray.ee/haridus/.

Narva muuseum pakub täisspektrit haridus- ja meelelahutusprogramme koolidele, lasteaedadele ja teistele lastegruppidele nii Narva linnuses kui ka Narva Muuseumi kunstigaleriis ja näitusel „Vana. Uus. Narva. 1684/1984 … 2034“. Programme viiakse läbi valdavalt eesti ja vene keeles.

Vaata: https://www.narvamuuseum.ee/est/teenused/opetajatele-ja-koolidele/.

Kukruse Polaarmõisa väljapanek annab pildi maadeavastustest ja polaaralade avastamisest. Programm „Jääkarurada“ tutvustab polaaralasid lasteaia- ning algklassilastele. Programm „Ajarännak minevikku“ tutvustab mõisakultuuri, mõisnikke ja nende elustiili.

Vaata http://kukrusemois.ee.

Iisaku Muuseum viib koolilastele läbi muuseumiprogramme, kus mängu ja lõbusa tegevuse abil tutvustatakse vanu töid ja tegemisi. Sellised programmid on näiteks „Ei vesi ega tuli ühte hakka“ (koostöös Iisaku päästekomandoga), „Säästlik elu talu talus“ ja „Vana aja kool“. Suvel näitame, kuidas nägi vanasti välja pesupäev ‒ saab kolkida pesuvannis või künas pesu, vedada ämbri ja kaelkookudega vett, soojendada lõkkel pesuvett. On veel mitmeid programme. Vaata lisaks https://iisakumuuseum.ee/est/haridusprogrammid/.

Victoria bastionide õppeprogrammides saab tutvuda Narva linna ajaloo ning eri ajastute ja nendega seotud isikutega, Narva jõe eripära ja ümbritseva keskkonnaga, looduskaitsega Eestis ja Narvas elavate nahkhiirtega. Vaata kõiki programme https://bastion.visitnarva.ee/et/programmes/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!