Koolitundide rikastamisest õppevideotega

11. apr. 2022 Tallinna Linnamuuseum - Kommenteeri artiklit

Tallinna Linnamuuseumi 85. sünnipäeva puhul kingib muuseum õpetajatele ja teistele ajaloohuvilistele erilisi museaale tutvustavad videoklipid, millega rikastada koolitunde või iseseisvaid koduseid ülesandeid. Muuseum tähistab 2022. aastat Tallinna mälu aastaga, mille moto on „Hoia. Mäleta. Jaga“.

Sünnipäev on tore põhjus vaadata üle oma varandus ja üht-teist sealt ka päevavalgele tuua. Linnamuuseumi õppedisainerite, teadurite ja koguhoidjate koostöös on valminud viis 2–5-minutilist klippi, kus tutvustatakse museaale, mis on otseselt seotud koolitundides käsitletavate teemadega. Kõik videod on varustatud ka küsimustega, et noore vaataja fookust hoida.

Näiteks räägib kanalisatsiooniluukide uurija Andres Siplane, kuidas on üks 20. sajandi algul Wiegandi tehases valatud malmist ahjuuks seotud Tallinna arengu ja tööstusliku pöördega Eestis. Praegusel ajal eriti aktuaalset propaganda teemat avab nii Nõukogude-aegsete kui ka Saksa okupatsiooni ajal kasutatud propagandaplakatite näitel linnamuuseumi arhiivkogu hoidja Lauri Frei. Kui olulised ajaloodokumendid võivad olla udused mustvalged, rongivaguni aknast salaja tehtud fotod ja mida need meile küüditamisest jutustavad, kõneleb fotomuuseumi õppedisainer Tanel Verk. Kes on mustpead ja kuidas on Tallinna kunagine nimi seotud hirvedega, tutvustab läbi põneva 450 aasta vanuse esinduskingituse linnamuuseumi kultuuriloolise kogu hoidja Ene Heimvell. Mida sai aga osta umbes 32. aastal e.Kr Rooma riigis imepisikese hõbemündi ‒ denaari eest, tutvustab Tallinna Linnamuuseumi teadur, mündi- ja relvakoguhoidja Ando Pajus.

Kõik klipid on leitavad Tallinna Linnamuuseumi Youtube’i kanalil „Õppevideod“ alt.

Eriliste museaalide varasalve tuulutamisega plaanime jätkata ka järgmisel aastal. Kaane all kibelevad juba järgmised peidetud pärlid. Küll aga on muuseumi sünnipäeva tähistava Tallinna mälu aasta raames võimalik osaleda veel igasugustel eriekskursioonidel ja kontsertidel, millest saab lähemalt lugeda siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!