Meie koolidesse on jõudnud üle tuhande Ukraina lapse ja noore

1. apr. 2022 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit
Eesti ja Ukraina lapsed õpivad Südalinna koolis robootika abil Eesti kaarti tundma. Fotod: Kerttu Mölder-Jevdokimov

Tähtis on luua Ukraina lastele ja noortele meie koolides turvaline tunne, rõhutati HTM-i 28. märtsi infotunnis.

Infotunni juhatas sisse HTM-i asekantsler Liina Põld. Ta märkis, et 28. märtsi seisuga on Eestisse jõudnud 1009 Ukraina last ja noort. Lasteaialapsi on 159, põhikoolist 766, gümnaasiumist 70 ja kutsekoolist 14. Iga päevaga on lisandunud sadakond last ja noort. Neile vajaliku toe pakkumiseks on valitsus teinud põhimõttelise otsuse eraldada haridusasutuse pidajatele lisaraha EHIS-e andmete järgi. Seepärast on oluline kõik Ukraina õpilased kohe EHIS-es kirja panna. Liina Põld lisas, et eesti õppekeelega haridusasutustesse on registreeritud 63%, keelekümblusklassidesse 19%, vene õppekeelega kooli 17% ja inglise keeles õpib 1% Ukrainast pärit lastest. EHIS-e andmetel on Ukraina lapsi Harjumaal 308, Tartumaal 183, Pärnumaal 102 ja Ida-Virumaal 99, kuid neid on jõudnud kõigisse piirkondadesse, ka saartele.

Asekantsler Liina Põld märkis, et HTM on koostanud soovitused, kuidas Ukraina lastega toimida. Peamine nõuanne on korraldada õppimist paindlikult, arvestades laste ja nende vanemate ootusi ja koolide võimalusi.

Ukraina haridusministeeriumi soov on, et nende põhikooli- ja gümnaasiumilapsed saaksid õppida Eestis Ukraina riikliku õppekava järgi, kasutades Ukrainas välja töötatud digiõppematerjale, sest nii saavad lapsed ja noored oma kooliaasta korralikult ära lõpetada. Ukraina digitaalsed õppematerjalid on meie ministeeriumi kodulehel olemas.* Sügisest hakkavad kõik Eestisse tulnud Ukraina lapsed õppima Eesti riikliku õppekava järgi, kuid võivad lisaks õppida ka Ukraina veebimaterjalide põhjal.

Tallinna Südalinna Kooli direktor Veiko Rohunurm rääkis HTM-i infotunnis oma kooli kogemusest. Tallinna haridusamet suunas neile 28 Ukraina õpilast, kellest käib regulaarselt koolis 22, sest osa õpib iseseisvalt Ukraina veebimaterjalide põhjal. Ukraina lapsed õpivad oma vanusele vastavates klassides, et neil tekiks kontakt meie lastega. Südalinna koolis õpib palju vene emakeelega õpilasi ja neist on saanud Ukraina laste head sõbrad, mentorid ja tuutorid. Pärastlõunal jätkavad Ukraina lapsed Südalinna koolis huvitegevusega ja õpivad eesti keelt. Nii on nad koolis kuni kella viieni, nagu kogupäevakoolile tüüpiline.

Veiko Rohunurm märkis, et ennekõike püüab kool luua Ukraina lastele turvalist ja sõbralikku keskkonda ja neile eesti keelt õpetada, et nad saaksid sügisel juba tõsisemalt õppida. Nende kiire tagasipöördumine Ukrainasse ei ole tõenäoline. Südalinna kool on ennast ka lastevanematele põhjalikult tutvustanud ja toetab neidki. Koolil on venekeelne küsimustik, mille põhjal selgitatakse, missugused on lapsevanema ootused koolile, mis keeli ta oskab, kas ta soovib õppida eesti keelt jms. Igal Ukraina perekonnal on oma tugiisik – keegi kooli töötajate hulgast. Ukraina lastevanemad saavad igal kolmapäeval kasutada koolipsühholoogide ukrainakeelset nõuandeliini.

Veiko Rohunurm: „Meil on koolis piisavalt inimesi, kes oskavad vene keelt ja saavad seega Ukraina lastega suhelda. Kui koolil ongi keeleprobleeme olnud, siis lõpuks on lahendus leitud. Näiteks Portugali lapsevanemaga on aetud asju Google Translate’i abil. Kui peaks suuremaid probleeme tekkima, siis on meil igal esmaspäeval õpetajate töökoosolek, kus räägime muredest ja rõõmudest ning kavandame edaspidist. Mõned vanemad ja lapsed on juba öelnud, et meil on tore kool ja vahvad õpetajad ning ilmselt tulevad nad meie kooli sügisel tagasi.“

Kuusalu valla juhtiv haridusspetsialist Anu Kirsman rääkis, et Kuusalu keskkooli Ukraina lapsi ei suunatud, vaid lastevanemad hakkasid ise ühendust võtma. Nii on kooli jõudnud seitse Ukraina last ja mõned lapsed tulnud ka lasteaeda. Suhteliselt palju on õpilasi aga gümnaasiumiosast ja kutsekoolist. Peamiselt on need Kuusalu vallas juba varem töötanud ukrainlaste sugulaste ja tuttavate lapsed. Kuusalu vald nõustab Ukraina lastevanemaid ühe- ja kahekaupa, selgitab välja nende huvid ja püüab nende ootustele vastata.

Ukraina lastevanemate hulgas on ka ukraina keele õpetaja, kellele toetudes ehitas Kuusalu Keskkool üles Ukraina laste õpetamise süsteemi. Selles on igal lapsel oma tunniplaan. Nad saavad õppida Ukraina õpetajaga, aga ka veebi vahendusel. Õpilased saavad ise valida, mida nad Ukraina õpetajaga õppida tahavad. Väga palju on valitud matemaatikat, kehalist kasvatust, muusikat, võõrkeelt. Ukraina lastel on oma koduklass, kus nad suhtlevad Ukraina õpetajaga, kes tekitab neil turvalise tunde. Koduklassist lähevad nad ainetundidesse. Eesti keelt õpivad kolm korda nädalas. Pärast tunde saavad nad osaleda huviringides ja käia ujumas.

Igal nädalal toimub Kuusalu vallas Ukraina lastevanemate infotund. Seal saavad uued ja varem Eestisse tulnud Ukraina pered omavahel tuttavaks ja hakkavad üksteist toetama.

Ministeeriumi noorte- ja andepoliitika osakonna juhataja Riin Tamm soovitas meeles pidada, et Ukraina noori saab kaasata ka meie noorsootöösse.

* https://www.hm.ee/et/tegevused/ukrainast-saabunud-laps-ja-noor-eestis/korduma-kippuvad-kusimused


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!