Põnevik „Tagurpidi torn“ kutsub klassiga kinno!

29. apr. 2022 - Kommenteeri artiklit
„Tagurpidi torni“ peategelastena astuvad üles Laura Vahtre, Una Marta Soms, Rebeka Kask, Nils Jaagup England, Kimi Reiko Pilipenko. Foto: Acme film

29. aprillil jõuab kinodesse režissöör Jaak Kilmi põnevik „Tagurpidi torn“. Tule vaata KLASSIGA KINOS „Tagurpidi torni“ filmi esimesel linastuskuul (29.04–31.05) ja VÕIDA KLASSILE SEIKLUSRIKKAID AUHINDU. 

Filmid, mille peaosades on lapsed, on režissöör Jaak Kilmi jaoks huvitav väljakutse, kuna tema arvates ei pea laste teemad ilmtingimata olema pehmed. „Probleemid, mis täiskasvanule on enesestmõistetavad, võivad lapse jaoks olla traagiliselt lahendamatud,“ ütleb filmi režissöör Jaak Kilmi. Just selliste küsimustega seisavad silmitsi „Tagurpidi torni“ peategelased.

„Tagurpidi tornis“ satuvad peategelased tugevasse moraalsesse vastasseisu, kus tuleb lahendada küsimus, kas peale jääb grupi saladus või traagiline tõde. „Ja kui see saladus välja rääkida, mis siis saab,“ selgitab režissöör Kilmi. „Täiskasvanutele võivad need asjad lihtsamini lahendatavad olla, aga võiksime aru saada, milliste raskete ja tõsiste valikute ees lapsed vahel seisma peavad.“

Põnevik „Tagurpidi torn“ räägib laste suvest unises alevikus, kus ainukest lõbu pakub hängimine ja turnimine mahajäetud tehases. Seal viibimine keelatakse neile aga ära. Kamba pealik Kristjan ning tema sõbrad Ariel, Loore, Mia-Margot ja Siim otsustavad keelust üle astuda. Otsus muudab nende elu ning paneb sõbrad karmi vastasseisu. Jääbki lahendada küsimus, mis on õige ja mis vale.

Esmapilgul kamba juhina näiv Kristjan (Nils Jaagup England) on empaatiline ning hea südamega poiss, kes tahab kuuluda vanema venna sõprade hulka. Seetõttu proovib ta näidata end kõvema mehena, kui tegelikult on. Filmis aset leidev sündmuste kulg toob Kristjanis välja tema tegeliku mina ning seab ta raskete valikute ette, sest tema on kambas see, kes saab ühel hetkel aru, mis on õige ja mis vale. 

Loore (Rebeka Kask) teeb oma elus valikuid, mis toovad pigem kasu temale, mitte teistele. Kahepalgelisus tagab edu teatud piirini, kuid kas terve elu on nii võimalik edasi liikuda? Tüdruku õlgadele on tema vanemad asetanud liiga suure koorma, sest iga päev peab ta täitma oma väiksema õe hoidja rolli, olles ju ise alles laps. Ta on oma vanuse kohta täiskasvanulik, kuid langetab siiski otsused lapselikult, mõtlemata tagajärgedele. 

Filmi üks võtmetegelasi Ariel (Laura Vahtre) on tasane ja pigem tagaplaanile jääv tüdruk, kuid olukorra muutudes lööb temas välja enesekindel joon. Keerulistes situatsioonides käitub ta sõjakalt ning tema pehme pinna alt võib esile tulla hoopis ohtlikum pool. Manipuleerimine ning hirmutamine annab lapsele kätte uue juhi positsiooni, mida ta eneselegi ootamatult jõuliselt kasutab.

Kõigist kõige korralikum paistab Mia-Margot (Una Marta Soms), kes elab oma fantaasiamaailmas, kus hõljuvad printsessid ja printsid, kes võitlevad vaimude ja lohedega. Tema lastetuba on hea, kuid just fantaasia tõukab teda koos kaaslastega pöörastele tegudele, mis viivad välja lausa julmuseni.

Kamba noorim liige Siim (Kimi Reiko Pilipenko) on algselt pigem sõpruskonna tagasihoidlikumaid tegelasi. Laste mängudes on tal alati oma roll, kuid järk-järgult tulevad väikeses poisis ilmsiks teistsugused iseloomujooned. Kalk isa, kes poega hirmu all hoiab, kujundab paraku ka lapse loomuse. Üks asi on Siimu meelest kindel – täiskasvanuid ei saa iial usaldada. 

Filmi kohta rohkem infot leiad www.acmefilm.ee/filmid/eesti-tagurpidi-torn


„Tagurpidi torn“ jõuab ka nägemis- ja kuulmispuudega lasteni

MovieReadingu rakendus annab võimaluse kirjeldus- või vaegkuuljate subtiitrid alla laadida ja sünkroniseerib end filmis toimunuga, mis lubab filmi sisu kinosaalis paremini jälgida ja sellele kaasa elada. 

Mängufilmi „Tagurpidi torn“ produtsendi Evelin Penttilä sõnul on nende jaoks oluline, et „Tagurpidi torni“ saaksid vaadata kõik Eesti noored. „Mul on väga hea meel, et tehnoloogia võimaldab nägemis- ja kuulmispuudega vaatajatel koos kõikide teistega kinolevi faasis seda nautida. Selge on see, et filmis esile kerkivate teemadega võitlevad absoluutselt kõik. Loodetavasti jõuavad õige pea kõik värsked Eesti filmid kinolevisse koos MovieReadingu lahendusega,“ selgitab Evelin. 


Tule klassiga kinno ja võida auhindu! 

Auhinnad panevad välja:

 • Filmimuuseum (Pirita tee 56, Tallinn)
  Hariduslik ringkäik giidiga „Filmi sisse minek“. 
  Haridusprogrammis avaneb ainulaadne võimalus näha oma silmaga filmimaailma telgitaguseid ja osaleda filmitegemise protsessis. 
  Auhinna lunastamise tähtaeg hiljemalt 03.07.2022.
  .
 • Nõmme seikluspark (Külmallika tee 15a, Tallinn)
  Kinkekaart klassiga külastuseks.
  Pane ennast proovile põneval seiklusrajal! Puude vahele ehitatud sillad ja takistused pakuvad seiklejale unustamatuid emotsioone.
  Auhinna lunastamise tähtaeg hiljemalt 03.07.2022.
  .
 • Pirita seikluspark (Merivälja tee 5a, Tallinn)
  Kinkekaart klassiga külastuseks.
  Pane ennast proovile põneval seiklusrajal! Puude vahele ehitatud sillad ja takistused pakuvad seiklejale unustamatuid emotsioone.
  Auhinna lunastamise tähtaeg hiljemalt 03.07.2022.
  .
 • Mändjala kämping (Mändjala, Saaremaa)
  Tasuta majutus kooligrupile üheks ööks tavakämpingus.
  Auhinna lunastamine vahemikus 06.06.2022–03.07.2022.
  .
 • PEAAUHIND: Õpilasreisid 
  „Taskulambiretk Haral ja kummituslik Kolga mõis“.
  Peaauhind sisaldab bussireisi, seiklust taskulambi valgel Hara allveelaevade baasis, retkejuhi teenuseid ja põnevaid lugusid, legendituuri koos giidiga Kolga mõisas ja muuseumis, kaasahaaravat viktoriini retke lõpus.
  Auhinna lunastamise tähtaeg hiljemalt 31.10.2022.

Kampaanias osalemiseks

 • broneeri klassiga külastus soovitud kinos;
 • anna kinole teada, et soovid osaleda „KLASSIGA KINNO“ kampaania loosis.

Kampaanias osalemisega nõustutakse kampaania tingimustega

 • Kino võib edastada kampaania korraldajale (ACME Filmile) info, mis kooli klass käis filmi vaatamas ja osaleb loosis (isikuandmeid kampaania korraldajale ei edastata). 
 • Kooligrupid annavad kampaanias osalemisega loa, et ACME Film võib oma sotsiaalmeedias teatada, mis kooli klass auhinna võitis.
 • Võitjad kuulutatakse välja ACME Film Eesti Facebooki lehel 03.06.2022. 
 • Auhinna lunastamise info saadab kino võitjatele e-postiga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!