Vilistlasest õpetajaks oma koolis 

1. apr. 2022 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

8. oktoobril leiab aset kümnes aasta õpetaja gala.
Kuidas on läinud varasematel laureaatidel?


Foto on aastast 2016, kui õpetaja Raiko Kaasik koos oma õpilastega aitas Rakvere teatri suvelavastuse jaoks teatrilinnakut ehitada. Foto: Mari Rohtla

Õpetajate Lehe küsimustele vastab Rakvere Ametikooli kutseõpetaja Raiko Kaasik, kes valiti 2016. aastal aasta kutseõpetajaks. 

Lõpetanud 2008. aastal Rakvere Ametikooli, hakkas 19-aastane Raiko Kaasik samal sügisel samas tislerite praktikajuhendajaks. Oma koolist ja õpetajaametist on ta vaid põgusalt eemal olnud – kaitseväes ja aasta eraettevõttes. 

Tunnustatud õpetaja on juhendanud tulevasi tislereid ja puuseppi ning praegu õpetab peamiselt ehituspuuseppasid. Õpilaste hinnangul teeb õpetaja Kaasik lihtsalt ja elulähedaselt selgeks kõik tööprotsessid, õpetab mõistma kvaliteedinõudeid ja kandma oma töö eest vastutust. Ta suudab luua õpilastest hea meeskonna ja hoida neid motiveerituna ning äratab huvi isetegemise vastu. Õpilaste arvates on meeskonnatöö väga põnev ja samas tekitab ka huvi isetegemise vastu. Kaasiku juhendatud õpilased on jõudnud oskuste festivalil „Noor meister“ esikolmikusse.  

Aastaid valmistas Raiko Kaasik koos oma õpilastega kodulinna keskväljakule kunstnik Teet Suure disainitud jõuluinstallatsioone, millest fotod jõudsid üle ilma meediaväljaannetesse ja tõid Rakverele kuulsust. 

Kuidas mõjutas aasta kutseõpetajaks nimetamine teie isiklikku ja töist elu?

Tore, kui olen kolleegidele ja teistele inimestele oma tegevusega silma jäänud. Olen püüdnud sama rada edasi käia ja tekkinud takistustest ikka kavaluse ja nutikusega üle saada.

Mis teile meeldib kutseõpetaja töös?

Teadmisi ja oskusi edasi anda. Sama infot saab jagada eri meetoditega. Samas meeldib mulle väga töö noortega, eriti õpihimulistega. See paneb ennastki õppima ja uusi lahendusi katsetama.

Kuidas motiveerite õpilasi jätkama, kui neil hakkab õpihimu raugema?

Kõigepealt tuleb kindlaks teha, miks see raugeb. Seejärel on vaja ise koos selle õpilasega toimetada. Ta peab tundma, et teda on meeskonnas vaja.

Missuguseid iseloomuomadusi kutseõpetajal vaja on?

Kutseõpetaja peab olema järjekindel ja leidlik, oskame mitmesuguseid olukordi kiirelt lahendada.

Mida teete vabal ajal, kuidas puhkate? 

Viibin oma hobi tõttu tihti kõrgustes, vahest isegi 20 ja rohkem meetrit maapinnast. Nimelt langetan ma ohtlikke puid. See on töö, kus saab ennast laadida adrenaliiniga. Iga puu on eelmisest erinev. Kõrgustes pean alati paar käiku ette mõtlema, sest vale liigutus võib lõppeda halvasti. 

Sama on õpilastega töötades – sa pead olema neist samm või kaks ees. Puhkan eelkõige looduses uidates ja ümbrust uudistades. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!