Draamateatri suvi tuleb taas Viinistul

6. mai 2022 Tanel Tomson Eesti Draamateatri kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Suvel naaseb Viinistu katlamaja lavale Andrus Kivirähki komöödia „Talupojad tantsivad prillid ees“. Foto: Heikki Leis

Nii nagu mõnelgi varasemal aastal, möödub ka 2022. aasta suvi draamateatri jaoks Viinistul, juunis proove tehes ning augustis publikut võõrustades. Kuid sel aastal kasvab mängukohtade arv seal koguni kolmeni: kui Andrus Kivirähki komöödia „Talupojad tantsivad prillid ees“ jätkab teist aastat katlamajas ja „Oh jumal“ kolib juba kolmandaks suveks Viinistu kabelisse, siis Yasmina Reza komöödiat „Kunst“ hakkame igati sobilikult mängima Viinistu kunstimuuseumis.

Alates 3. augustist näeb Viinistu kabelis lainevahusel lummaval taustal Anat Govi sooja ja intelligentse huumoriga kirjutatud „Oh jumalat“, kus Ingli-nimelise psühholoogi vastuvõtule saabub morn ja tujutu härra J, kes on viimased 2500 aastat depressiooni põdenud. Vanahärra on põhjalikult pettunud enda loodus, ennekõike inimsoos. Mis sõnade või argumentidega veenda masendusse langenud torisevat Loojat? Psühholoog seda igal juhul püüab ja tulemus on muhedalt naljakas. Mehis Pihla lavastuses mängivad Ain Lutsepp, Harriet Toompere ja Franz Malmsten või Hugo Malmsten.

5. augustil esietendub Viinistu kunstimuuseumis Yasmina Reza populaarne komöödia „Kunst“, mis kõneleb kolmest ammusest sõbrast, kes tunnevad üksteist läbi ja lõhki, aga äkitselt teeb üks neist midagi täiesti uskumatut – ostab 200 000 dollari eest maali. Täiesti valge lõuendi. Kas see on kunst, niisugust raha väärt kunst? Ja kõige tähtsam: kas siis tõesti ainuüksi see, et sõbrad ühe maali ostu ei mõista ja heaks ei kiida, suudab luua mõra nende sõprusesse? 

Näidendi lavastab Karl Laumets, sõprade trio moodustavad Jaan Rekkor, Tõnu Oja ja Guido Kangur.

11. augustist saab Viinistu katlamajas sel suvel vaid kuuel korral vaadata Andrus Kivirähki komöödiat „Talupojad tantsivad prillid ees“, mis otsib meie talupojatarkuse tegelikke juuri. Oleme sakstelt laenanud sõnu ja toiduretsepte, õppinud kombeid ja viisakat käitumist, lugenud nende raamatuid, jäljendanud neid tudengielus ja majapidamises. Oleme küll eestlased, talupoegade järeltulijad, aga kanname sakstelt näpatud prille ja vaatame maailma läbi nende, ise seda enam õieti märkamatagi. 

Lavastaja Hendrik Toompere, osades Tiit Sukk, Jüri Tiidus, Ivo Uukkivi, Taavi Teplenkov, Markus Luik, Kersti Heinloo, Marta Laan, Liisa Pulk, pianist Johan Randvere või Jakob Teppo.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!