Eesti parim õpilasfirma toodab ülejääkidest jalgratta sadulakotte

6. mai 2022 Hamburg ja Partnerid - Kommenteeri artiklit
Õpilasfirma Drycycle liikmed Henry Kask, Rasmus Riim ja Chris-Rico Lang. Foto: Kretel Kuusk

Õpilasfirmade võistlusel viisid parima õpilasfirma tiitli koju Tallinna 21. Kooli õpilased Rasmus Riim, Henry Kask ja Chris-Rico Lang firmast Drycycle, mis toodab Eesti diivani- ja telgitööstuse ülejääkidest jalgratta sadulakotte ja veekindlaid sadulakatteid.

Eesti parim õpilasfirma esindab Eestit juulis Tallinnas toimuval Euroopa õpilasfirmade võistlusel, kus tuleb mõõtu võtta ligi 40 õpilasfirmaga Euroopast. „Emotsioonid on igal juhul laes. Oleme väga tänulikud võistluse korraldajatele ning anname endast kõik, et Eesti õpilasi Euroopa võistlustel väärikalt esindada,“ ütles Tallinna 21. Kooli õpilasfirma Drycycle’i tegevjuht Rasmus Riim pärast auhinna kätte saamist. „Ootame suvist võistlust juba väga, sest võrreldes muu Euroopaga on jalgrattakultuur Eestis veel väga hallis tsoonis ja usun, et meil võib seal täitsa hästi minna.“

Lisaks esikohale tunnustas EBS parima õpilasfirma liikmeid aastase pikendatava täisstipendiumiga. Drycycle noppis võistluselt ka Coca-Cola kõige vastutustundlikuma õpilasfirma eripreemia.

Teise koha ja UC Rendi eripreemia pälvis Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilasfirma KäpArt, kelle tooteportfellist leiab Tartu koduta loomade varjupaiga kasside disainitud kotte, postkaarte ja maale. 50% Käparti kasumist läheb varjupaiga loomade toetuseks. KäpArti liikmes on Maara Parhomenko, Merit Tomson, Helena Lindeberg ja Liisi Paaver.

Kolmas koht läks Pirita Majandusgümnaasiumi õpilastele õpilasfirmast KVA ja 6‒12-aastastele lastele mõeldud kaardimäng RÖÖR, mis arendab mõtte- ja tegevusülesannetega laste loomingulist eneseväljendust ja mõtestatud rööprähklemist. Kaardimängu autorid on Triin Sooäär, Ketlin Siidirätsep, Michell Kirss, Rebecca Parve ja Liisi Helene Taklaja.

Lisaks jagati õpilastele hulgaliselt eripreemiaid.

 • Rahva lemmikuks hääletati August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi õpilasfirma Note-IT, mis toodab mitmekülgse disainiga ruudulisi-joonelisi vihikud.
 • Wise’i tiimitöö eripreemia pälvis Tallinna Kuristiku Gümnaasiumi õpilasfirma ALGUS, mis valmistab dekoratiivseid pisirohe kasvatuskomplekte.
 • Manpoweri eripreemia Ready for Work läks Voka Avatud Noortekeskuse õpilasfirmale Väike Rõõm, mis pakub 3‒16-aastastele lastele ja noortele personaalseid meelelahutusprogramme.
 • Patendivolinike koja intellektuaalomandi eripreemia läks Läänemaa Ühisgümnaasiumi õpilasfirmale KäKo, kelle toode on geomeetriliste kujunditega joonlauad ja koolitarvete komplektid.
 • „Edu ja tegu“ nutika probleemilahendaja ja Profexpo parima toiduvaldkonna õpilasfirma eripreemia pälvis Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi õpilasfirma COFF ja nende taimsed kohvikreemid.
 • E-kaubanduse liidu eripreemiad läksid Tallinna 32. Keskkooli õpilasfirmale BOKS, mis disainib puuvillast lustakate sõnumitega meeste boksereid, ja Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilasfirmale Seif, mis toodab metallist ja kiltkivist kaarditaskuid. 

30. tegutsemisaasta puhul tunnustas Junior Achievement Eesti ka oma vilistlasi ning ettevõtlusõpetajaid, kes on läbi aastate andnud olulise panuse Eesti õpilasfirmade kujunemisse

 • JA vägeva vilistlase tiitli 2022 pälvis Eesti ükssarviku Zego kaasasutaja Sten Saar.
 • JA aasta ettevõtlusõpetaja 2022 on Läänemaa Ühisgümnaasiumi majandusõpetaja Imbi Raudkivi.
 • JA aasta mentor 2022 on Kaido Mäesalu puidutöötlemise kompetentsikeskusest Tsenter.
 • Euroopa ettevõtliku kooli tiitli pälvis Põlva Gümnaasium. Euroopa ettevõtliku kooli tiitlit antakse igas riigis välja ühele või kahele koolile.
 • Lisaks jagati eripreemiaid üheksale silmapaistvale õpetajale, kes on andnud pikaajalise tööga olulise panuse õpilasfirmade loomisesse ja arengusse.

JA Eesti tähistab tänavu oma 30. tegevusaastat. Õpilasfirmasid on Eestis loodud juba 30 aastat ja õpilasfirmade võistlus toimub tänavu 27. korda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!