Konverents võtab fookusesse avatud juurdepääsu teadusväljaannetele

24. mai 2022 Eesti Teaduste Akadeemia - Kommenteeri artiklit

Sel neljapäeval, 26. mail toimub Eesti Teaduste Akadeemia saalis (Kohtu 6, Tallinn) konverents „Avatud juurdepääsu väljakutsed“, kus süvenetakse avatud juurdepääsu problemaatikasse seotult teaduspublikatsioonidega. Üritusest toimub ka otseülekanne teaduste akadeemia veebis.

Konverentsiga tähistatakse 70 aasta täitumist teaduste akadeemia teadusajakirjade publitseerimise algusest.

Avatud juurdepääs (Open Acess, OA) teaduspublikatsioonidele ja sellega seotud problemaatika on praegu globaalselt aktuaalsem kui kunagi varem. Konverentsil keskendutakse järgmistele küsimustele.

  • Millised probleemid kaasnevad täna artiklite avaldamisega OA ajakirjades?
  • Kas teadustöö finantseerijate planeeritav OA nõue tekitab teadlaste seas ebavõrdsust?
  • Kuidas pääseda juurde praegu maksumüüri taga olevale teadussisule? 
  • Kas praeguste poliitiliste sündmuste valguses peaksid muutuma ka avatud juurdepääsu tingimused?

Konverentsi temaatika puudutab paljusid osapooli: teadlasi, teadusadministraatoreid, -raamatukogusid ja -kirjastusi. Konverentsil saavad sõna kõik osapooled ja lisaks ka Eesti teadusagentuur ning haridus- ja teadusministeerium.

Konverentsi kolmandas osas leiab aset paneeldiskussioon „Kuidas Eesti teadusajakirju nähtavamaks muuta?“, kuhu on osalema kutsutud teadusajakirju publitseerivate kirjastuste esindajad. Arutelu juhib akadeemik Jüri Engelbrecht.

Konverentsi korraldab Eesti Teaduste Akadeemia kirjastus. Programmi juht on akadeemik Jaak Järv.

Programmi ja otseülekande leiab ürituse veebis. Samal aadressil saab konverentsi hiljem ka järelvaadata.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!