Kui oled kohal, siis ole kohal, kuula ja küsi

13. mai 2022 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

8. oktoobril leiab aset kümnes aasta õpetaja gala.
Kuidas on läinud varasematel laureaatidel?


Õpetajate Lehe küsimustele vastab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud-lektor Merle Kolga, keda tunnustati 2018. aasta õppejõu tiitliga.

Merle Kolga. Foto: Triin Kolga

Olete olnud mitmel aastal ka oma koolis parim õppejõud. Kui oluliseks peate tunnustust? Kas tiitlist on kasu ka olnud?

Iga inimene vajab tunnustust. Iga inimene on tunnustamist väärt. Muidugi oli sellisel tasemel saadud tunnustus väga meeldiv. Eriti veel Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva aastal. Tore oli saada õnnitlussõnumeid enda õpetajatelt, endistelt üliõpilastelt ja kolleegidelt. Minu igapäevatööd see tiitel ei mõjutanud. Loengutes-seminarides olen ikka mina, mitte tiitel.

Õpetate kõigil õppekavadel anatoomiat, mida peetakse tervishoiu valdkonna õppurite esimeseks proovikiviks. Kuidas te nii raske õppeaine selgeks teete?

Olen õpetanud Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis rakenduskõrghariduse taseme õppekavade anatoomiat aastaid. Selle õppeaine teine pool on füsioloogia, mida õpetab minu hea kolleeg ja keskkooliaegne klassiõde Anne Vahtramäe, kes nomineeriti aasta õppejõu tiitlile 2020. aastal. Meie tandem on olnud koos palju aastaid ja tundub, et töötab päris hästi. 

Kui inimene tahab õppida, siis ta ka õpib. Õppimine on tahtlik, teadvustatud tegevus. Meie koolis on täiskasvanud inimesed. Nad on kõik tulnud õppima omal soovil, täitsa vabatahtlikult, ning võtnud vastutuse õppida ja omandada tervishoiutöötaja; kas õe, ämmaemanda, radioloogiatehniku või mõne muu meditsiiniga seotud eriala. 

Õppejõududena toetame, selgitame, aitame, motiveerime, et saavutada õppetöös püstitatud eesmärgid. Kui vaja, ka lohutame. Loengus küsimusi esitada ei ole keelatud – rumal on küsimus esitamata jätta. Kui oled kohal, siis ole kohal, kuula ja küsi. 

Praeguste üliõpilaste seas on palju õppureid, kes on tulnud õppima selleks, et vahetada omandatud eriala uue vastu. Nad on väga motiveeritud ja vastutustundlikud. Nad ei anna alla. Selliste üliõpilastega töötada on suur õnn ja rõõm. Vaatamata oma pikaajalistele kogemustele õpin oma üliõpilastelt igal aastal midagi huvitavat ja uut. Aitäh neile.

Õppurid tõstavad esile teie otsekohesust, suurepärast huumorimeelt ning laia silmaringi. Mida ise õppejõutöös kõige tähtsamaks peate? Kuidas koroonaajal anatoomiat õpiti, kui luid ei saanud käega katsuda?

Õppimine ja õpetamine käivad käsikäes ja need muutuvad pidevalt. Iga üliõpilane on isiksus. Kõik ei meeldi kõigile ja see on normaalne. Tähtis on üldised reeglid kokku leppida ja seejärel nendest kinni pidada. Iseennast ja teisi austada. Lugupidavalt, ausalt. 

Minu meelest on väga tähtis suhtumine. Tuleb olla avatud, suhtuda teistesse nii, nagu soovid, et suhtutaks sinusse. Koroonapandeemia seadis õppetööks omad tingimused ja võimalused. Tore oli ju kodus „loengus käia ja seminaris olla“, st Zoomi vahendusel toimuvat jälgida ja selles osaleda. Võimalus n-ö plaadi taha pugeda andis õppurile, kes polnud tunniks valmistunud, nn turvatunde. Mõnele zoomitamine meeldis, teisele mitte. Zoom, Teams, BBB tulid meie ellu, et jääda. 

Õnneks sai väikestes rühmades ka koolimajas õppetööd läbi viia ja praktilistes tundides said kõik luud nähtud-katsutud, kõikidest elunditest mudelid-mulaažid ja preparaadid oma silmaga üle vaadatud. Meditsiiniline kaitsemask oli loomulikult ees, nagu eeskiri ette nägi. 

Millest unistate?

Mul on olnud unistusi, mõned neist on täitunud, teised mitte. Mõned unistused on veel ootelehel. Eks elu näita, kuidas nendega läheb. Aga unistama peab! Suur soov on mul aga küll – arvan, et sama soov on väga-väga paljudel –, et see, mida algatas üks suurriik teise riigi suhtes, lõppeks võimalikult kiiresti.  


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!