Saartele ja rannikualadele sõidavad pärimust tooma duo Mänd/Krüsban ja Villu Talsi

6. mai 2022 Kaisa Kuslapuu muusik - Kommenteeri artiklit
Duo Mänd/Krüsban. Foto: Silver Gutmann

2020. aasta juunis esmakordselt Eesti Pärimusmuusika Keskuse korraldatud saarte ja rannikualade tuur saab sel aastal väärika järje, kui noored pillimängijad Regina Mänd ja Kert Krüsban võtavad kaasa juba kogenud pärimusmuusiku Villu Talsi ning sõidavad üheskoos läbi nii mõnegi Eesti saare ja rannikuala Mandri-Eestis. Muusikud on lugusid välja valides võtnud fookusesse samad kohad, kus tuuri kontserdid toimuvad, seega on pjedestaalile tõstetud rannikualade ja saarte muusika. Nii saavad kuulajad kontserdil kuulda muu hulgas lugusid enda kodukandist. Kirsiks tordil oleme igale kontserdile kaasanud kohalikke muusikuid – kas siis noori lootustandvaid tegijaid või juba vanemaid pillimehi. Eesmärk on korraga lavale tuua tegevmuusikute ettekujutus piirkonna muusikast ja samas kõrvutada seda kohapeal elavate ja sealt inspiratsiooni saanud muusikute esitatava muusikaga. 

Duo Mänd/Krüsban

Mänd/Krüsbanit võib iseloomustada kui traditsioone austavat, heatahtlikku, tantsulist, teravat, hoogsat, robustset, peenetundelist ja natukese kiiksuga duot. Duo mängib peamiselt meie oma pärimusmuusika seadeid, sekka veidi välismaist ja uuemat autoriloomingut viiekeelsel viiulil ning Eesti lõõtsal. Sekka laulavad mõlemad bändi liikmed, nii Regina Mänd kui Kert Krüsban.

Villu Talsi. Foto: Maris Savik

Villu Talsi

Villu Talsi on tegus muusik ja üle terve maailma tuntud eelkõige ansambli Curly Strings liikmena. Tema sooloetteasteid kuuleb aga harva. Ja ega mandoliin tavapäraselt ju soolopill olegi. Seda põnevam on kuulda, mismoodi Villu oma kaheksal keelel kuulajatele läheneb. Lääne-Eesti ja saarte tuuri jaoks on ta kavasse võtnud sealseid kohalikke pärimuslugusid ning Virumaa poisina kõrvutab neid seikluslikult Põhja-Eesti muusikaga.

Tuur toimub

  • 13.06 kell 19 Konguta rahvamajas 
  • 14.06 kell 19 Orissaare kultuurimajas Saaremaal
  • 15.06 kell 19 Kassari rahvamajas Hiiumaal
  • 17.06 kell 20 Kihnu rahvamajas
  • 18.06 kell 19 Rannarootsi muuseumis Haapsalus
  • 19.06 kell 15 Vormsi rahvamajas


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!