Tallinna Keskraamatukogu kuu teema: Põnevad sarjad

13. mai 2022 Jana Orion Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Magdalena Hai „Painajapood“ (2020‒2021)

Magdalena Hai on auhinnatud Soome steampunk-kirjanik. Tuntus tuli noorteromaanidega, nüüdseks on ilmunud raamatusari ka väiksematele lugejatele – „Painajapood“. Kummalist kraami tuubil täis Painajapoodi pakub end tööle hakkaja tüdruk Ninni. Sarja igas osas tuleb tal poe isevärki asukate abiga lahendada mõni mõistatuslik juhtum. Küll on laiali puistatud kõdipulbrit, poe sisemust tabab lumemöll või kaovad vampiiril hambad … „Kaf fiin käib alati kõik nõnda hoogfalt?“ imestab hambutu vampiir Luukas. Hoogu lisavad Teemu Juhani lustakad illustratsioonid. Sari sobib hästi esimeseks iseseisvaks lugemiseks.

Jemma Hatt „Seiklejad“ (2021)

Inglise laste- ja noortekirjaniku Jemma Hatti tuntuimast, viieosalisest seiklussarjast on eesti lugejateni jõudnud kaks osa. Seiklejad on Lara, tema koer Barney, pahanduste magnetist nõbu Rufus ja Tom. Viimasega sõbrunetakse sarja avaosas „Seiklejad ja äraneetud loss“. Tomi vanemad töötavad Lara vanaonu Cornwalli lossis, kuhu lapsed suvevaheajaks saadetakse. Kurjategijate käest tuleb päästa nii esivanema peidetud aarded kui loss ise. Teises osas, „Seiklejad ja aarete tempel“, reisib nelik Egiptusse, et kadunud tempel enne kurjameid üles leida. Lugeja teeb koos tegelastega kaasa pööraseid seiklusi, lahendab mõistatusi, otsib kadunud aardeid, kunstiteoseid ja muinsusi. Sari sobib hästi 9‒12-aastastele seikluseküttidele.

Anna Maria Tammesaar ja Oskari ajareisid (2020‒2021)

Oskar on tavaline 8-aastane poiss, kes kipub sattuma rännakutele, mis viivad teda sajandeid ajas tagasi ja mõnikord lausa teisele poole maakera. Sarja esimeses raamatus „Vapper koiott Oskar“ ärkas ta ühel hommikul siuu indiaanlaste juures ja veetis nendega mitu kuud. „Oskar nivhide maal“ viib poisi koos sõpradega Sahhalini saare hõimu juurde ja „Oskar keskaegses linnas“ Tartusse, kuid mitusada aastat ajas tagasi. Iga ajareis on Oskarile õppetund. Lugejagi saab võimaluse õppida: säästlikku eluviisi, abivalmidust, tänulikkust ja headust, aga igast raamatust ka veidi ajalugu.

Victoria Schwabi Cassidy Blake’i sari (2020‒2021)

Ameerika tüdruku Cassidy Blake’i jaoks on paranormaalsed nähtused igapäevased hetkest, mil ta peaaegu uppus. Tema parim sõber on kummitus Jacob. Tema vanemad teevad telesaateid maailma kummitusrohkeimatest paikadest. Nii reisib Cassidy sarja igas osas ühte linna: „Kummituste linn“ viib Edinburghi, „Luude tunnel“ Pariisi, „Hingede sild“ New Orleansi. Nagu muuseas tutvub lugeja nende linnade vaatamisväärsuste ja (kummitus)legendidega. Keskmisele koolieale ja vanematelegi sobiva fantaasiasarja esimene osa „Kummituste linn“ pälvis 2020. a hea noorteraamatu tiitli.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!