Õpilasfirma toode läheb müügiks

29. juuni 2022 Annabel Suigusaar TÜ praktikant - Kommenteeri artiklit
Tsentris valmis hirvekujutisega avaja. Foto: Tsenter

Võrumaa Kutsehariduskeskuse kompetentsikeskuses valminud Võru gümnasistide õpilasfirma toodet arendab edasi ühe õpilase isa. Kuigi on alles selle testimise aeg, on pudeliavajal juba ostjaid.

Võrumaa KHK kompetentsikeskus Tsenter on oma tegutsemisaastate jooksul ulatanud abikäe paljudele õpilasfirmadele üle Eesti. Kui varasemalt olid Tsentrist abi otsivad õpilasfirmad Võru- ja Põlvamaalt, siis viimastel aastatel tullakse abi tullakse küsima Tallinnast, Tartust, Pärnust ja saarteltki.

2021/2022. õppeaastal sai Tsentrist tuge ja nõu 15 õpilasfirmat, kes arendasid puidust tooteid. Ettevõtlikke noori aidati tootearenduses, prototüübi valmistamisel ja esimese partii tootmisel. Kuigi kõik Tsentrisse pöörduvad õpilasfirmad ei ole nii edukad, et tuule tiibadesse saavad, on mõningaid siiski. Üks näide meie oma Võrumaalt.

2018. aastal tulid Tsentrisse neli noormeest Võru Gümnaasiumist, kes soovisid abi oma õpilasfirma Awaja pudeliavajate kasevineerist aluste arendamisel ja tootmisel. Algselt oli poistel plaan avaja otsast lõpuni käsitööna meisterdada, kuid kuna nad soovisid uuenduslikkust, efektiivsust, silmailu ja kvaliteeti, soovitas kool neil Tsentri poole pöörduda. Koos arendati keskuses välja sobiv disain. Kasutati kahte töötlemisviisi: pinnaprinti ja laserlõikust. Tsentri ja õpilaste koostöös valmisid nelja kujundusega avajad: tuntud karastusjookide, õllepudeli ja hirvepea disainiga.

Kuigi noormehi saatis õpilasfirma laatadel edu, ei olnud neil pärast esimesi katsetusi mahti olla ettevõtjaks ega teotahet õpilasfirmaga jätkata. Nõnda vajus firma ligi kolmeks aastaks unustusse, õigemini sahtli põhja, kust ühe noormehe isa Indrek selle eelmisel aastal avastas.

Indrek Loos on Võrumaa mees, kes oma poja ja tema koolikaaslaste õpilasfirmale elu taas sisse puhus. Ideeni hobi korras avajaid täiustada ja oma naisele kuuluvas Võru kingipoes müüa jõudis ta enda sõnul juhuse kaudu. Kui ta poja lauasahtlist avaja prototüübi leidis, turgatas talle pähe, et tootel võiks olla potentsiaali. Indrek taastas sidemed Tsentriga ning koos asuti toodet arendama ja täiustama. Õnneks olid keskuses toote failid alles ning laserlõikuri abil loodud hirvekujutisega avajat hakati edasi arendama. See on neljast algsest disainist ainuke, mida saab toota, sest tuntud karastusjookide ja õlletootjate pilte kasutades võib sattuda pahuksisse autoriõiguse seadusega.

„Kuigi toodet on vaja veel arendada, lähevad avajad inimestele peale,“ ütleb Indrek. Tema sõnul on neid müüdud sadakond. Praegu on testperiood, põhjendab mees, miks suure koguse müük polegi praegu tema eesmärk.

Tsenter ootab sügisest taas õpilasfirmasid, kellel on puiduga seotud ideid, ning pakub omalt poolt tuge, nõu ja abi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!