Tublid ettevõtlikud koolid

20. juuni 2022 Marje Randver MTÜ Maakondlikud Arenduskeskused turunduse projektijuht - Kommenteeri artiklit

Ettevõtliku Kooli haridusprogrammiga on liitunud pea 200 õppeasutust üle Eesti. Uusi liitujaid tuleb aina juurde. Siinsed lood kajastavad Ettevõtliku Kooli programmiga liitunute parimaid praktikaid nende enda silmade läbi.

Ettevõtlik Kool on alates 2006. aastast tegutsev haridusprogramm, mis toetab ettevõtlikku hoiakut ja selle arendamist koolides ja lasteaedades. Programmi eesmärk on kujundada õppeprotsess päriselust lähtuvalt ja kaasata õpilasi kõigisse arenguetappidesse ja -protsessidesse nii, et initsiatiiv ja õppimislust lähtuksid õpilastest.

Ettevõtliku Kooli võrgustikku kuuluvad koolid ja lasteaiad läbivad enesehindamise, millest lähtuvalt omistatakse neile ettevõtlikkuse baastase, hõbetase või kuldtase. Baastaseme õppeasutusi iseloomustab õppeasutuse igakülgne teadlik arendamine lähtuvalt ettevõtliku õppe kvaliteedisüsteemist ehk standardist. Hõbetaseme koolid ja lasteaiad on lisaks oma maakonnas kogemuste kandjad ja jagajad, kuldtaseme asutused ettevõtliku õppe eeskujud ja liidrid Eesti-siseselt ja ka välismaal. Kvaliteedimärgis kehtib 3 aastat.

Ettevõtliku õppe hõbetaseme pälvimine on saanud paljude koolide ja lasteaedade jaoks maine küsimuseks. Läbi kõrgema taseme saavutamise tugevneb õppeasutuste kogukondlik roll ja neil avaneb rohkem võimalusi koostööks lapsevanemate ja ettevõtjatega. Hõbe- ja kuldtaseme koolid ja lasteaiad pälvivad ka rohkem maakondlikku ja üleriigilist tähelepanu. See tõstab nende väärtust nii laste, lapsevanemate kui ka õpetajate silmis.

2021. aastal pälvisid Ettevõtliku Kooli hõbetaseme märgise 4 õppeasutust: Väike-Maarja Gümnaasium, Rakvere Rohuaia Lasteaed, Kohtla-Järve Kirju-Mirju Lasteaed ja Voka Lasteaed.

Eraldi lugu on Voore Põhikooli ettevõtlikest tegemistest Ettevõtliku Kooli haridusprogrammi raames. Nad on Ettevõtliku Kooli programmi liikmed olnud juba aastast 2016.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!