Ukraina pagulaste hariduse tunnustamisest

2. juuni 2022 Gunnar Vaht haridus- ja noorteameti akadeemilise tunnustamise infokeskuse juht - Kommenteeri artiklit

Eestisse saabunud Ukraina pagulastel on võimalik saada hinnang oma kesk- ja kõrgharidusele haridus- ja noorteameti akadeemilise tunnustamise infokeskuses ehk Eesti ENIC/NARIC keskuses.

Pagulaste hulgas, kes vajavad oma Ukraina hariduse hindamist ja eesti diplomite ja kraadidega võrdlemist, on meditsiinitöötajaid, aga ka õpetajaid ja teisi haridustöötajaid.

Haridus- ja noorteameti akadeemilise tunnustamise infokeskus tegeleb nii hindamise kui ka haridusalase nõustamise ja tunnustamisega. Eriti juhul, kui pagulasel ei ole võimalik oma haridust ja kvalifikatsiooni vajalike diplomite ja muude dokumentidega tõendada.

Hindamise tulemus on rahvusvahelise kaitse saajatele oluline ja tänuväärne teenus, mis võimaldab neil hakata Eestis tööle, jätkata oma õpinguid või saada hüvesid, kus nõutakse teatud haridustaset või kõrghariduskraad.

Dokumentideta või osaliste dokumentidega rahvusvahelise kaitse saajate hindamise kord ja protseduur on Eestis reguleeritud alates 2018. aastast vastavalt Euroopa konventsioonile (www.riigiteataja.ee/akt/1001962).

Enamikul pagulastest on vähemalt mingi dokument või koopia selle kohta, mis tema haridust tõendab. Aga esineb ka juhtumeid, kus inimesel pole võimalik esitada ühtegi dokumenti. Sellisel juhul koostame tema haridustausta kirjelduse, mis tugineb taotluses esitatud andmetele, aga ka muudele allikatele, mida meie keskuse ekspertidel on võimalik tuvastada uuringute ja otsingute abil.

Haridustausta kirjeldus asendab diplomit vaid osaliselt. Selle dokumendiga saab inimene pöörduda tööturule või taotleda õpinguid kõrgkoolis. Tööandja või kõrgkool saavad kontrollida tema õpitut ja kvalifikatsiooni täiendava intervjueerimise, testi või eksamineerimise kaudu.

Ukrainast tulnud pagulaste taotlusi on meie keskusele esitatud alates märtsist 300 ringis ning neid lisandub iga päev. 300 taotlusest oleme hinnanud ligi 200. Ühe taotluse hindamiseks on meil aega kuni 30 päeva. Kui varasematel aastatel oleme saanud taotlused oluliselt kiiremini hinnatud, siis võttes arvesse taotluste suuremat mahtu, tuleb praegu hinnangu saamiseks oodata umbes 30 päeva. Samas on Eesti Vabariigis reguleeritud, et kui tööandjal on juba saadud mingile kvalifikatsioonile Eesti ENIC/NARIC keskuse hinnang, siis võib tööandja ise tunnustamisotsuse teha.

Lisainfot pagulaste kvalifikatsioonide tunnustamise kohta leiab haridus- ja noorteameti kodulehelt. Sealt samast leiab infot ka dokumentide esitamise ja taotlusvormi kohta. Oma taotlused saab saata aadressil enic-naric@harno.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!