Väike-Maarja Gümnaasiumis jagub eneseteostusvõimalusi kõigile

20. juuni 2022 - Kommenteeri artiklit

Väike-Maarja Gümnaasium pakub eneseteostusvõimalusi tervele kooliperele. Kooli õppekavasse on lülitatud ettevõtlustunnid, käivitatud on mini- ja õpilasfirmad, osaletakse õpilasfirmade laatadel ning kujundatakse ettevõtlikku mõtteviisi laiemalt.

Eestis on kokku ligi 160 haridusasutust, kes on liitunud Ettevõtliku Kooli programmiga. Kokku omandab alus-, põhi- ja keskharidust ettevõtlikel põhimõtetel üle 30 000 õpilase üle terve Eesti. 2021. aastal pälvisid 26  õppeasutust Ettevõtliku Koolilt ettevõtlikkuse baastaseme märgise ja 4 õppeasutust hõbetaseme märgise.

Hõbemärgise saanute seas oli Väike-Maarja Gümnaasium ainuke üldhariduskool, kes 2021. aastal kõrgema taseme välja teenis.

Ettevõtliku Kooliga liitus Väike-Maarja Gümnaasium kahel põhjusel. Esimene oli see, et kooli õpilastel tekkis ettevõtlikkuse teemade vastu huvi läbi “Pandivere ettevõtlikud noored“ projektis osalemise. Teine põhjus oli, et Ettevõtliku Kooli kaudu avanes õpetajatel võimalus osaleda baaskoolitusel, mis pakkus uusi teadmisi ja võimalusi kogemuste vahetamiseks.

Väike-Maarja Gümnaasiumi direktori Marje Eelmaa sõnul on ettevõtlikus koolis võimalik nii õpilastel kui ka õpetajatel end proovile panna. Julgus mõelda kastist välja ja teha koostööd erinevate partneritega on aidanud ellu viia ka kõige pööraseimad ideid.

Suurima saavutusena toob Eelmaa välja, et nende koolist on saanud keskkond, kus eneseteostusvõimalusi on nii õpilastel kui töötajatel. Näitena toob ta ettevõtlustundide lülitamise kooli õppekavasse, aga ka mini- ja õpilasfirmade käivitamise, osalemised õpilasfirmade laatadel ning laiemalt ettevõtliku mõtteviisi kujunemise.

Lisaks ettevõtlusõppele saab Väike-Maarja Gümnaasiumis võtta valikaineid, mis toetavad ettevõtlikkust. Näiteks on gümnasistidel võimalik valikkursuste raames läbi viia huviringe või liikumisvahetunde. Koolipere on aktiivne ka tunnivälistes tegevustes ja projektides, milleks on igal aastal saadud lisavahendeid.

Ettevõtlikkuse hõbetasemeni jõudmise teekonda kirjeldab Marje Eelmaa nii: “Hõbetaseme tähendus on väga lihtne – elus on kõik võimalik, tuleb vaid sihipäraselt eesmärgi poole liikuda. Tahe ja soov liikuda kooliga edasi on meie alustala.“

Hõbetaseme poole püüeldi mitte välise tunnustuse, vaid iseenda pärast. “Teekond selleni on olnud kogu meie meeskonna sihipärane tegevus. Oleme lahti mõtestanud ja kirja pannud, kuidas me oleme ettevõtlikud,“ ütleb Eelmaa, lisades, et ettevõtlikuks olemine on saanud osaks kooli väärtusruumist ja kvaliteedist laiemalt.

Mis puudutab järgnevaid samme, siis ei välista Väike-Maarja Gümnaasiumi direktor, et pürgitakse ka kuldtaseme poole. “See oleks kindlasti saavutatav. Tuleb unistada suurelt ja julgelt, sest unistustel on kombeks täituda, kui sihil püsida,“ tõdeb ta.

Ettevõtliku Kooli koordinaator Piret Torm-Mirontšik toob välja, et Väike-Maarja Gümnaasiumi puhul avaldas suurt muljet, kui põnevaid tegevusi ja üritusi selles koolis tehakse. Tugevusena toob ta välja, et paljude tegevuste puhul on õpilased ise tegevuste eestvedajaks, mis pakub neile eluks hindamatut kogemust. Väike-Maarja Gümnaasium oli sel aastal ainuke üldhariduskool, kes hõbemärgist taotles ja selle ka sai. Nende järjepidevat tööd laste ettevõtlikkuse arendamisel on näha ka kooliseintest väljapoole ja see on eeskujuks ka teistele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!