Kõik on uus septembrikuus? 

19. aug. 2022 Maigi Varusk õpetaja - Kommenteeri artiklit
Maigi Varusk.

Alustame sellest, et minister on uus. Minu karjääri jooksul … Kas on üldse vahet, mitmes? Kas ja kui palju see päriselt midagi mõjutab? 

Tuleb tõdeda, et ega igapäevatööd väga muuda see, kes parasjagu kuskil kellegi kätt surub ja pildil poseerib. Mõnikord jääb mulje, et kuskil ongi mingi kõrge torn ja siis kuskil haridusmaastik, kuhu on lihtne kõrgelt vaadata ja suuri sõnu loopida, sest usk paremasse haridusmaastikku sureb ikka viimasena. 

… on uus septembrikuus

Vanasti naersime klassikaaslastega saksa keele õpetaja tõlkelauset „Juba augusti lõpus tunnen ma teatud kripeldust maopiirkonnas“. Mõtlesime, et on ikka kummaline lause. Nüüd, aastaid hiljem, saan aru, et õpetaja kirjutas enda kohta. Ka mina olen seda tundnud ja nimetan seda magusaks ärevuseks. 

See sisaldab erisuguseid tundeid ja mõtteid, kuid põhiline on, et sa taipad jälle, et tahad seda tööd teha ja sulle meeldib, et uued õpilased tulevad sinu tiiva alla ja saad jälle värskena ja puhanuna klassi ees seista. Ma olen endale lubanud, et kui see tunne kaob, siis tuleb endale ausalt silma vaadata ja miskit uut leida, midagi muuta.

… uus septembrikuus 

Terve august on juba täis inspiratsiooni ja arvamusi. Igasugused seminarid toimuvad siin ja seal ning ma ei jõua isegi mõelda, kas ja mida ma tahan. Mulle pakutakse läbipõlemise koolitusi juba augustis ning inspireeritakse uksest ja aknast. Andke mulle 2500 eurot palka ja ma näitan teile õnnelikku õpetajat! 

Ja siis saan aru, et oleme miinimumiga harjunud, sest kindlasti mõni naerab minu 2500 euro jutu peale. Nagu me õpilastele sisendame, unistada tuleb! Internetis surfates ja ministri palganumbrit endale märkmetesse kirjutades tekkis mul tunne, nagu kirjutaksin telefoninumbrit üles.

… septembrikuus 

Ja nagu selles kirjatükis, on ka koolis nii, et kaua sa seda ühte küsimust ikka küsid, tööd tuleb teha. Septembrikuust. 

Siiski lõpetan mõttega, mis juba mitu päeva mu peas ketrab ja mida ma uskuda tahan: kes õpetab, see kaua elab. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!