Kutsume kaasa lööma „Pärandivaderite“ algatuses

26. aug. 2022 Elle Lepik „Pärandivaderite“ projekti koordinaator, MTÜ Estlander - Kommenteeri artiklit

Pärandivaderite algatus kutsub koole ja klasse üles kodukohas kultuuriloolistele paikadele vaderiks olema. Talgute korras pärandipaikade korrastamisel, hooldamisel ja tutvustamisel saavad lapsed ja noored aktiivselt käed külge panna ning õpivad kohalikku ajalugu vahetult, luues paigaga isikliku sideme ning panustades möödunud aegade pärandi püsimajäämisse.

Eelmisel õppeaastal toimetas pärandivaderina tuhat kooliõpilast kolmeteistkümnest maakonnast, korrastamas käidi kokku 26 kultuuriloolist objekti. Kose-Uuemõisa lasteaia-kooli õpilased on juba aastaid pärandivaderiks mõisa kabelile, kus igal kevadel käiakse terve kooliperega koristamistalguid pidamas. Osalejate rekordiga paistis silma Kuressaare Nooruse kool, kus 354 õpilast käis abiks kaheksas muinsuskaitsealuses paigas nii Kuressaare linnas kui lähivallas. Valjala põhikool tegutseb viiendat õppeaastat Valjala vanal kalmistul. Kuna suuremahulised tööd on seal juba tehtud, määravad nüüd nad terveks õppeaastaks ühe kindla klassi, kes hoolitseb matmispaiga korrashoiu eest. Maakondade lõikes oli juba teist aastat kõige aktiivsem Ida-Virumaa, seal tegutsesid pärandivaderid neljas koolis. Uute liitujatena oli meil rõõm kaasata Põltsamaa Ühisgümnaasiumi ja Pärnu Kuninga tänava põhikooli õpilasi.

Pärandivaderitele jätkus tegevust ka südasuvel juulikuusse. Muhu noortekeskuse õpilasmaleva rühm käis korrastamas kultuurilooliselt väga rikkalikku Hellamaa kalmistut, Kärdla noortekeskuse ja Kõrgessaare noortemaja ühine õpilasmalev viis noored koristama vana siidivabrikut Kõrgessaares ja endise Kalevivabriku ansamblisse kuulunud meistrite elamu ümbrust Kärdla linnas.

Lisaks pärandivaderite heakorratalgutele viime juba kolmandat aastat koostöös Eesti Vabaõhumuuseumi maa-arhitektuuri keskusega läbi kodukoha akende ülespildistamise talguid „Mida aken peegeldab?“. Õpilastele annab talgutel osalemine hea võimaluse oma kodukanti ja selle arhitektuuriloolist kujunemist uue nurga alt tundma õppida (neile teeb kogutud materjalidest kokkuvõtte ajalooekspert). Talgute laiem eesmärk on aga kooliõpilaste abiga jäädvustada põnevaid aknaleide Eesti eri piirkondades. Kõik kooli või klassi peale kokku pandud materjalid lähevad hoiule vabaõhumuuseumi kogusse.

Ootame uusi pärandivadereid nii heakorratalgutel kui akende inventeerimises kaasa lööma!

Täpsemat infot leiab veebilehelt http://pärandivaderid.ee.

Pärandivaderite projekti toetavad muinsuskaitseamet ja rahvakultuuri keskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!