Rohelisem tulevik on meie enda kujundada 

19. aug. 2022 Heli Illipe-Sootak, projekti BEST juht, EBÜ juhatuse aseesimees; Aiki Jõgeva, Kääpa Kooli õpetaja, EBÜ juhatuse esimees - Kommenteeri artiklit

Eesti Bioloogiaõpetajate Ühing (EBÜ) on algatanud Erasmus+ koostööprojekti BEST („Biology Educators Shaping Tomorrow“). Juba pealkiri – „Bioloogiaõpetajad kujundavad tulevikku“ – väljendab projekti sisu ja eesmärke. 

Loodusteaduste õpetajatel on oluline roll rohelisema ja jätkusuutlikuma tuleviku loomisel, julgustades noori, nende perekondi ja kohalikke inimesi võtma initsiatiivi, et vähendada inimmõju koormust ja leida paremaid puhtama ja ressursitõhusa majandamise viise.

Projekt on esmakordne omataoline Euroopa riikide aineühenduste koostöövorm. Juba see on suur samm edasi. EBÜ kui õpetajate aineühendus peab muutuma ja arenema koos muu ühiskonnaga ja vastama õpetajate vajadustele. Miks siis mitte kaasata teiste riikide õpetajaid, et koos edasi liikuda. Meil on teistelt palju põnevat õppida, aga kindlasti ka jagada.

Bioloogiaõpetajate ühingu partnerid selles projektis on loodusteaduste aineliidud Poolast, Portugalist, Põhja-Makedooniast ja Taanist. Eesmärk on toetada rohelise bioloogia tundide ühise loomise kaudu STEAM-õpetajate kutseoskuste arendamist. Selle tulemusena valmivad tunnikavad, mis aitavad mitmekesistada õuesõpet ja tekitada õpilastes huvi eluslooduse vastu. Selle kaudu loodame jõuda Euroopa rohelise kokkuleppe eesmärkide mõtestatud tutvustamiseni ning noorte enda aktiivsuse ning vastutustunde tõusuni.

Euroopa õpetajatel on üsna ühised vajadused, mida saame koostöös tõhusamalt rahuldada. 

Projektil on kolm eesmärki. 

1. Arendada koostöös õpetajate organisatsioonide suutlikkust osalevates riikides, et pakkuda oma liikmetele paremat väärtust ja parandada õpetajate isiklikke, aine- ja pedagoogilisi pädevusi. Muuta loodusteaduste õpetajate ühendused nähtavamaks. 

2 Luua koos teiste Euroopa loodusainete õpetajatega praktilisi ja kohandatavaid õppematerjale nn rohelise bioloogia valdkonnas. Muuta STEAM-õppeaineid atraktiivsemaks ja tugevdada seotust kohaliku looduskeskkonnaga, kaasates eri õpetamismetoodikaid ja tehnikaid just välitingimustes. 

3. Tutvustada ja tugevdada Euroopa mõõdet ja Euroopa loodusainete õpetajate tulevase koostöö väljavaateid. 

Toimunud on kaks projektikohtumist. Veebruaris alustasime sissejuhatava koosolekuga Portugalis Coimbras, kus meid võttis vastu Portugali bioloogia ja geoloogia õpetajate ühing. Maikuus saime tunda poolakate külalislahkust. Toimus õppimis-õpetamisüritus Krakowis. Sealne loodusteaduste õpetajate ühing oli kavandanud sisuka nädala. 

Rahvusvahelistes töörühmades loodi õuesõppe tunnikavasid, mida nüüd kõik partnerid oma koolides katsetavad ja kohaliku keskkonnaga kohandavad. Päris olulisel kohal on liigituvastusrakenduste kasutamine. Tunnikavade katsetamine, tagasisidestamine, täpsustamine ja kohandamine kohaliku keskkonna ning riiklike õppekavadega on ülimalt oluline, et luua universaalne, mastaabitav, hõlpsasti kasutatav ja tasuta õppematerjal. Järgmine, Taanis toimuv töökohtumine on planeeritud oktoobrisse.

Lisaks otseselt bioloogiategevusele suurendavad partnerid oma teadlikkust Euroopa kultuurilisest ja looduslikust mitmekesisusest. Sama tähtis on projektis osalevate õpetajate enda motivatsiooni kasv ja tööga rahulolu. Tahame ju oma tööd teha kaua ja hästi. Julgustame teisigi õpetajate ühendusi algatama sarnaseid partnerlusi, et suurendada Euroopa ühtsustunnet ja ühiseid väärtusi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!