Tallinna keskraamatukogu kuu teema: Uut noortekirjandusest

19. aug. 2022 Tallinna keskerakogu - Kommenteeri artiklit

Ane Barmen „Unenäod ei tähenda midagi“ (2022)

Louise naaseb suveks väikesesse kodukülla Norras. Ta on aasta eemal olnud, elanud linnas ja õppinud gümnaasiumis. Vanaema ootamatu surm toob noore neiu koju tagasi ja sunnib teda seisma silmitsi põhjusega, miks ta kunagi ära kolis – oma esimese armastuse ja parima sõbra Tormodi surmaga. 

Surm ja viisid, kuidas leinaga toime tullakse, on selle raamatu läbiv teema. Tormodi surm vaevab Louise’i ja jälitab teda unenägudes veel aasta hiljem. Vanaema surm toob kogu tema väikese pere leinas uuesti kokku. Tegu on väga realistliku ja kaasahaarava täiskasvanuks saamise looga, mis hoolimata tõsisest teemast on vägagi elujaatav. Teos pälvis 2019. a Norra uudiskirjanduse Brage auhinna laste- ja noortekirjanduse kategoorias.

Liine Toomse, Kännukuke raamatukogu juhataja 


Katariina Libe „Ohverduste sügis“ (2021)

Udusse mattunud Küüru kolib elama perekond, kes üritab selja taha jätta probleemid, mis aga kuidagi rahu ei anna. Pealtnäha tavaline küla peidab endas müstilisi paiku, olendeid ning legende. Lugu jutustatakse kahe inimese – varateismelise Olle ja noore naise Hella – vaatenurgast. Nii moodustuv tervik annab mitmekülgse ülevaate olukordadest, mis neid kohati tugevalt seovad.

Raamatust käib läbi palju elulisi probleeme, kuid kaasatud on ka fantaasiamaailm, mis peegeldab Olle sisemuses toimuvat. Reaalsus ja unenäod segunevad, mälestused meenutavad mineviku valu, sooviallikas paistab ahvatleva võimalusena, kuidas probleemidest vabaneda. Ängi ja hirmu täis teos räägib sõprusest, kurjusest, üksildusest ning ohverdustest, mida kõige kallimate nimel ollakse valmis tegema. 2021. aasta Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusel tunnustati teost Margus Karu SA eripreemiaga.

Karen McManus „Nõod“ (2022)

Aubrey, Jonah ja Milly on nõod, kes kohtuvad üle pika aja saarel, kuhu vanaema neid salapärase kirjaga kutsub. Noored on kutsest vanaema külastada ja talle kuuluvas kuurordis suvel tööd teha üllatunud, kuna pole temaga varem kohtunud. 

Nad ei tea, miks vanaema aastate eest oma lastega suhtlemise katkestas ja lapselapsi kunagi külastanud pole, kuid otsustavad pakkumise vastu võtta. Saarel viibitud aja jooksul saavad noored oma suguvõsa kohta uusi asju teada ning mõistavad, miks nende suhted selliseks kujunesid. 

Mari-Liis Mägi, Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!