Visionäär Gunter Pauli innustas õpetajaid õpetama lugude kaudu

23. aug. 2022 Tuleviku Hariduse SA - Kommenteeri artiklit

17.‒19. augustini toimus Lilleoru õppekeskuses lugude kaudu õpetamise koolitus. Koolituse viis läbi visionäär Gunter Pauli, kes on aukartust äratavalt suure hulga, 365+ lasteraamatu, autor. Igas tema lasteraamatus on dialoogi vormis kirjas üks lugu koos illustratsioonide ja õpetajatele mõeldud lisamaterjaliga. Raamatud on liigitatud teemakategooriate järgi: vesi, toit, energia, eluase, töö, eetika jt. Ühtseid sisu- ja kujunduselemente kasutades on raamatud liidetud terviklikuks sarjaks. Gunter Pauli lasteraamatuid ja tema lugude jutustamise meetodit kasutavad õpetajad oma töös üle maailma.

Koolitusel jutustas Gunter Pauli oma lasteraamatute sünniloost ning arutles õpetajatega, kuidas arendada lastes tema lugusid kasutades viit oskuste komplekti: akadeemilised teadmised, emotsionaalne intelligentsus, kunstiline väljendus, seoste loomine ja ellurakendamise võimekus. Draamaõppemeetodi abil kehastusid õpetajad Gunter Pauli lugude tegelasteks ning andsid edasi lugude sõnumit.
Lisaks tõi Gunter Pauli, kes on ka nn sinise ärimudeli looja, koolitusel näiteid, kuidas ta on leidnud ühiskonnas üles kerkinud probleemidele loovaid ja taastavaid lahendusi looduse kaasabil. Näiteks tutvustas ta õpetajatele metsa taastamise projekti Lõuna-Ameerikas, kus puude seemnete levitajateks on kabjaliste seltsi kuuluvad taapirlased.
Seni on eesti keeles ilmunud kaksteist Gunter Pauli lastelugu ning nende väljaandmisega on Tuleviku Hariduse sihtasutusel plaanis jätkata. Lugude õpetamise koolitus toimus Eestis neljandat korda ning jätkukoolitus on plaanis korraldada 2023. aasta augustis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!