Aitame noortel saada oma tuleviku tegijaiks

2. sept. 2022 Helena Tomikas Tuleviku Tegijate kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Vasakult: tegevjuht Teibi Torm, kommunikatsioonijuht Helena Tomikas, partnerlussuhete juht Roberta Lupp, e-tundide juht Riina Facecchia, sotsiaalmeediajuht Merilin Mändveer. Foto: Tuleviku Tegijad

Kes ei teaks haridusalgatust Tagasi Kooli ja külalistunde, mis on 15 aasta jooksul koostöös just teie, õpetajatega, tuhandeid oma valdkonna eksperte õpilaste ette toonud ning õppetunde oma ala tegijate eluliste lugudega rikastanud? Meie peamine siht on alati olnud tekitada noortes uudishimu maailmas toimuva vastu ning inspireerida neid haridus- ja töömaailmas edasi pürgima.

Sellepärast kasvasid külalistundidest välja otseülekandes toimuvad e-tunnid, aasta hiljem lisandusid töö- ja tudengivarjutamise ning õppekäikude kokkuleppimise platvormid. Meie edasiarendused ja probleemkohad hariduses on seda väikest organisatsiooni kujundanud selliselt, et samamoodi edasi minna enam ei saa. Vajame nime, mis iseloomustaks kõige paremini Tagasi Kooli uut missiooni: aidata igal Eesti noorel leida oma tee. Sellepärast saabki Tagasi Koolist septembris Tuleviku Tegijad.

Tuleviku Tegijate platvorm keskendub õpilaste karjääri- ja ettevõtluspädevustele ning võimaldab igal õpetajal oma tunnis neid teadmisi eluliste näidete abil suurendada. Edaspidigi on õpilastel võimalik nii külalistundide, töö- ja tudengivarjutamise kui ka õppekäikude kaudu töö- ja haridusmaailma võimalustega tutvuda. Selles osas midagi ei muutu. Oluline on kõikide nende tegevuste tulevikku vaatav karjäärifookus ja mitte enam üldpädevused. Samuti mängivad just õpetajad kohtumiste kokkulepete sõlmimisel ja noorte varjutama suunamisel võtmerolli.

Mis saab Tagasi Koolist? Tagasi Kooli ei vaju õnneks unustuse hõlma, sest e-tunnid, mis toovad videoloengute vahendusel oma ala tegijad tagasi koolidesse, kust nad kunagi laia maailma sammusid, jäävad seda nime kandma. E-tunnid arendavad ka edaspidi üldpädevusi ja toimuvad ühiskonnas aktuaalsetel teemadel.

Kuidas aidata noortel valida läbimõeldult?

Võiks ju küsida, miks on Tuleviku Tegijatel just karjäärifookus. Vastus on lihtne: noored ei tee läbimõeldud edasiõppimise ja eriala valikuid ja vajavad sellel teel nii riigi, koolipere kui laiemalt kõigi täiskasvanute tuge.

Õpetajad märkavad õpilaste tugevusi ja saavad neid nende unistuste poole liikumisel toetada. Igaühel meist on eneseteostuse vajadus ja kui laps leiab enda jaoks selle õige valdkonna või huviala, annab see õppimisele hoogu juurde. Oma tee leidmine teeb tema elu õnnelikumaks ja tähendusrikkamaks. Samal teemal räägib oma viimases raamatus „Loovusest ja logelemisest“ ajuteadlane Jaan Aru. Raamatu viimase peatüki pealkiri tõi pisara meie tiimikaaslaste silmanurka, sest jagame Jaan Aruga üht ja sama suur unistust, mis kõlab: „Rahvas, kelle iga laps leiab oma tee.“

Meil ei ole võluvitsa, et see südamesoov teoks teha, aga saame aidata noortel valida läbimõeldult, kui viime nad kokku oma valdkonnast inspireeritud tegijatega. Nii tõdes ka OECD vanemanalüütik Anthony Mann paari aasta eest Tallinnas karjääriteenuste võrgustikukonverentsil esinedes, kus ta sõnas, et noortel on kitsas arusaam maailmas toimuvast. Autentset teavet saab tema hinnangul praktilise töö tegijalt, kes oma tegevust tutvustab. Alles siis saab noor endast ja tööturust selgemalt aru. Väga hea, kui õpilane saab töövarjuna näha töötegemist. Ja ehkki praktiliste oskustega inimesed ei ole sageli head esinejad, on nende jutu mõju suur.

Aitame sul teha kohtumised töömaailmaga oma aine osaks

Kuidas Tuleviku Tegijate platvorm sind aidata saab? Kui oled näiteks bioloogiaõpetaja, võiksid kutsuda sellel aastal klassi ette ökoloogi või merebioloogi oma tööd ja karjääri tutvustama. Matemaatikaõpetaja võiks külla kutsuda finantsjuhi või raamatupidaja. Emakeeletunnis võiksid oma karjäärivalikutest rääkida tõlk, kirjanik ja miks mitte ka kommunikatsioonijuht. Selleks saad kasvõi kohe oma kutse Tuleviku Tegijate platvormile lisada. Isegi kui kohtumine ise leiab aset detsembris. Sel juhul on meil aega kutse õige inimeseni viia.

Teiseks, saada palun novembris oma õpilastele info töövarjunädala kohta. Õpilased saavad ise valida endale sobiva kõige seast, mida Tuleviku Tegijate platvormil pakutakse. Kui tahad minna sügisel või kevadel õpilastega õppekäigule, siis jäta Tuleviku Tegijate platvormile oma kontakt. Kohe, kui sulle sobiv õppekäigu kutse üles pannakse, saadame sulle kutse meilile. Just nii lihtne see ongi. Korraldades töö- ja haridusmaailma kohtumisi, aitame igal noorel teha läbimõeldud otsuseid, et nad saaksid oma tuleviku tegijaks!

Tuleviku Tegijate kaudu saab leppida kokku kohtumisi töö- ja haridusmaailmaga.

Külalistunnid kogu õppeaasta vältel.

Tudengivarjutamine kogu õppeaasta vältel.

Töövarjutamine novembri ja aprilli 3. nädalal.

Õppekäigud oktoobri ja mai 1. ja 2. nädalal.

Tuleviku Tegijaid toetavad Euroopa Sotsiaalfond, Swedbank, Kodanikuühiskonna Sihtkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!