Empaatia muuseumitundides ja õppimine üksikkülastajana

23. sept. 2022 Meelik Samel Eesti Tervisemuuseumi turundusspetsialist - Kommenteeri artiklit
Interaktiivsed eksponaadid võimaldavad individuaalset õpet. Foto: Eesti Tervisemuuseum

Käesoleva aasta septembris võttis Rahvusvaheline Muuseumide Nõukogu ICOM vastu uue muuseumide definitsiooni: „Muuseum on mittetulunduslik püsiv asutus ühiskonna teenistuses, mis uurib, kogub, säilitab, tõlgendab ja eksponeerib materiaalset ja vaimset pärandit. Muuseum on ühiskonnale avatud ja ligipääsetav, kaasav ning toetab mitmekesisust ja kestlikkust. Muuseum tegutseb ja suhtleb eetiliselt, professionaalselt ja kogukondade osalusel, pakkudes erinevaid külastajakogemusi: hariduslikke, meelelahutuslikke ja teadmisi laiendavaid võimalusi.“

Avatus, kaasatus ja mitmekesisuse toetamine on Eesti Tervisemuuseumi väärtuste ja haridusprogrammi keskmes, mistõttu pakume ka muuseumitunde võimalikult paljudele vanuserühmadele, alates lasteaiaealistest ning lõpetades täiskasvanutega. Lasteaedadele pakub tervisemuuseum tundi „Nägemata nähtud maailm“, mis ühelt poolt keskendub silmade tervisele, kuid veelgi enam õpetab olema empaatiline vaegnägijate ja pimedate suhtes. Tunnis harjutatakse punktkirja, mängitakse läbi pimeda liikumise teekond ning uuritakse pimedate ja vaegnägijate abivahendeid.

Muuseumiõpe võib toimuda ka perekondliku külastuse kaudu. Koostöös tervisemuuseumi ja Tartu Ülikooliga kutsub Triin Siiner kõiki 7–10-aastaste laste vanemaid osalema uuringus, et teada saada, kuidas lapsed koos vanematega muuseumis õpivad. Kokkulepitud ajal võtab uuringu läbiviija lapsevanema koos lapsega tervisemuuseumis vastu, tutvustab uuringut, vestleb lapsega ning annab täpsemad juhised vanemale. Seejärel külastab lapsevanem lapsega kahekesi muuseumi, veetes seal aega vastavalt oma soovile. Külastus salvestatakse lapse rinnale kinnitatud kaameraga. Külastuse järel vestleb uuringu läbiviija lapsega tema kogemusest ning palub vanemal täita lühikese küsimustiku. Uuringus osalejatele kompenseeritakse külastuse pilet. 

Triin Siiner kirjeldab uuringu eesmärki järgnevalt: „Uurisime kaks aastat tagasi, kuidas muuseumi ekspositsioon toetab perekondlikku õppimist. Nüüd soovime paremini mõista, kuidas lapsed õpivad põhjuslikke seoseid looma.“ 

Kui olete uuringus osalemisest huvitatud või tahate midagi üle küsida, võtke ühendust uuringu läbiviija Triin Siineriga (triin.siiner@gmail.com).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!