Energia Avastuskeskus toob füüsilise maailma teadmised teooriast praktikasse

23. sept. 2022 Tuuli Kalev Energia Avastuskeskuse kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit
Haridusprogramm „Kristallidest tähtkujud”. Foto: Arno Mikkor

Energia Avastuskeskuse ehk kõige olulisem eesmärk on pakkuda reaalainete õpetajatele tuge. Meie õppeprogrammid sobivad kõigile õpetajatele, kes tahavad teoreetilisi teadmisi praktiliste näidetega illustreerida ja kinnistada.

Sellest õppeaastast pakume uut loogika ja filosoofia valdkonda kuuluvat töötuba „musta kasti saladused“. Gruppides õpitakakse leidma ebatavalisi lahendusi, kasutades selleks oma kõrvu, tunnetust, ja mis peamine, mõtlemisvõimet. Õpituba sobib nii algkooliõpilastele kui täiskasvanutele. 

Kõige populaarsemad õpitoad on meil eelmistel õppeaastatel olnud „Energiadetektiivid“, mis sobib hästi 3.–6. klassile, ja „Keskkonnataju“, mille sihtgrupp on 5.–9. klass.

„Energiadetektiivid“ on üles ehitatud küll 3. klassi loodus- ja inimeseõpetuse teemade põhjal, kuid on huvitav ja õpetlik ka veidi vanematele. Programmi jooksul lõimime erisugused energiakäsitlused üheks, näidates, kuidas pea kogu maal kasutatav energia on ühel või teisel viisil pärit päikeselt; avastame eri energiaallikaid; paneme kokku vooluringe ning tuletame meelde energia jäävuse seaduse.

„Keskkonnataju“ on interaktiivne avastusmäng, mille käigus tutvuvad õpilased ümbritseva keskkonna, loodusnähtuste ja tajuga. Õpilased avastavad rühmades avastuskeskuse eksponaate ja lahendavad ülesandeid. Mäng sisaldab võistluslikke elemente, kuid ka palju koostööd, ning tahvelarvutite kasutamisega areneb ka õpilaste digitaalne kirjaoskus. Programm on mõeldud eelkõige toetama põhikooli II astme loodusõpetuse teemasid.

Gümnaasiumile pakume õppeprogrammi „Neoonvalguse säras“, mille alus on samateemaline ajutine näitus. Programmis tutvutakse ajaloos ja ka praegu kasutusel olevate neoon- ning muude gaaslahenduslampidega. Lampide tööpõhimõtete tutvustamise kaudu luuakse seoseid keemia- ja füüsikatundides õpitu rakendamisega tehnoloogias.

Avastuskeskuses saab külastada Tallinna ainust avalikku planetaariumit. Kõigist meie haridusprogrammidest on planetaariumifilm „Tähetolm ja päikese pere“ olnud kõige külastajarohkem. Filmi autorid on energiakeskuse kunagised ja praegused töötajad, tänu kellele on meil võimalik see ekskursioon oma kodugalaktikas ette võtta.

Energia Avastuskeskuse haridusprogrammide kohta saab täpsemalt lugeda energiakeskuse koduleheküljelt. 

Küsimuste korral kirjutage meiliaadressil info@energiakeskus.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!