Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase pöördumine vene õppekeelega koolide poole

1. sept. 2022 - Kommenteeri artiklit

On algamas uus õppeaasta. Õpetajad ja õppejõud on ettevalmistustega juba varem alustanud, õpilased ja üliõpilased vähemalt tänasest juba ka. Selle õppeaasta eel on palju juttu eestikeelse õppe laiendamisest Eesti koolides ja lasteaedades. See puudutab otseselt teid, muu kodukeelega õpetajaid ja õpilasi, kes te praegu veel vene keeles või osaliselt vene keeles õpetate ja õpite.

Riik plaanib üleminekut eesti õppekeelele just õpilaste huvides – et kooli lõpetades oskaksid kõik riigikeelt sellisel määral, et edasi õppida ja hiljem tööle minna. Et saaks valida – edasiõppimise võimalused on hea eesti keele oskusega kindlasti paremad, samuti võimalused valida endale inspireeriv töökoht tulevikus. Riigikeele oskus avab Eestis kõik uksed. Meil on ühine riik, ühine ühiskond, kuigi meie emakeeled võivad olla erinevad. Meil ei ole põhjust hoida alles kaht eraldi eri keeles koolisüsteemi. Olgu meil üks Eesti kool – kõrge tasemega kõikjal.

Selleks võtab valitsus endale kohustuse luua võimalused, et eesti keeles õppimine oleks kõigis koolides võimalik juba alates 2024. aastast ja kõigis klassides alates 2029/30. õppeaastast. Ettevalmistused selleks käivad juba praegu nii riigi ja omavalitsuste tasandil kui paljudes koolides, eriti neis, kus on olnud keelekümblusklassid.  Muidugi on tähelepanu all ka kooli tase kõigis õppeainetes. Et õppimine, st teadmiste omandamine oleks inspireeriv ning arendav. Muidugi ka nii, et kõik saaksid olla need, kes nad tahavad olla – ka edaspidi on võimalik õppida eesti koolides vene ja nüüd ka ukraina keelt süvendatult ning tutvuda oma rahva ajaloo ja kultuuriga. Oma rahva identiteet on kõigile oluline. Riigiidentiteet on meil Eestis ühine.

Head õpetajad! Eesti keele oskus lisaks aine tundmisele annab ka teile võimaluse oma lemmikvaldkonnas, pedagoogikas, jätkata. Oleme teile toeks koolituste ja nõustamisega, vajadusel eesti keele õppega – ainult koos saame olla tugevad ja viia ellu need muudatused, mis võimaldavad meie lastel olla avatud, targad ja edasipüüdlikud.

Soovin kõigile, kes kooliga seotud – koolijuhtidele, õpetajatele, tugispetsialistidele ja muidugi õpilastele ja õpilaste vanematele ‒ head uue kooliaasta algust!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!