Külasta Eesti Draamateatrit ja analüüsi lavastust koos klassiga

30. sept. 2022 Kairi Kruus Eesti Draamateatri kirjandusala toimetaja - Kommenteeri artiklit
Raskolnikovi (Ursel Tilk) ja Porfiri Petrovitši (Priit Võigemast) duell võtab aina ohtlikumaid pöördeid Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastuses „Kuritöö ja karistus“. Foto: Gabriela Urm

Eesti Draamateatri repertuaarist leiab mitmeid lavastusi, mis haaravad kaasa just gümnaasiumiõpilasi. Peamiselt gümnasistidele on suunatud ka mitmed lisategevused.

Ootame õpilasi töötubadesse – etenduse-eelsesse sissejuhatusse ja/või külastatud etenduse arutelule. Töötoas juhatame sisse algava etenduse, külastatud etenduse arutelu annab hea võimaluse nähtut ühiselt analüüsida. Arutelusid korraldame ka koolides. Töötoa saab liita ükskõik millise draamateatri lavastusega.

Alanud hooaja esimesi uuslavastusi on „Meister Solness“. Mehis Pihla uurib, kuidas kõnetab meid näitekirjanduse klassika siin ja praegu. Oktoobris suures saalis esietenduv „Meister Solness“ on Ibseni „Ehitusmeister Solnessi“ uusversioon. Autorid Siret Campbell ja Mehis Pihla on jäänud truuks Ibseni näidendi põhikonfliktile, kuid avanud ning nüüdisajastanud rohkem Solnessi lähedaste liine.   

Klassikat tõlgendavad ka Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo lavastuses „Kuritöö ja karistus“. Fjodor Dostojevski palavikuline ja igavikku küsitlev romaan on lavale jõudnud nüüdisaegses teatrikeeles. Semperi sõnutsi on Raskolnikovi (Ursel Tilk) igatsusel paista välja ja teostada end vahendeid valimata teatav resonants tänapäeva maailmas, sest me kõik igatseme olla erilised. Kuid mida teha, kui see siiski ei õnnestu? Lavastus on intensiivne, aktiivne ja nõudlik dialoog Dostojevski teosega.

Noorte seas väga hea vastuvõtu leidnud „Mefisto“ on jätkuvalt repertuaaris. Kertu Moppeli lavastus põhineb Klaus Manni samanimelisel romaanil. Peategelane, näitleja Hendrik Höfgen (Juhan Ulfsak) tahab andeka näitlejana vallutada järjest suuremaid lavasid, kuid Hitleri võimuletulekuga põimub isiklike ambitsioonide teostamine keeruliste poliitiliste ja eetiliste valikutega.

„Mefisto“ ühiskondlike teemade tõstatamisega haakub Mari-Liis Lille „Samad sõnad, teine viis“. See on huvitava vormilise lahendusega lavastus oma riigi ülesehitamise ja hoidmise keerukusest. Lavastuse kahe naistegelase prototüübid on naised, kel oli 1980. aastate lõpu ühiskondlikes liikumistes ja 1990. aastate alguse poliitikas kaalukas roll. Eesti taasiseseisvumise keerukate kompromisside käsitlemisest jõuab lavastus tänapäevaste ühiskondlike küsimusteni.  

Sel sügisel on viimane võimalus vaadata „Väljaheitmist“. Lavastuse viimased etendused on korduvalt edasi lükkunud, kuid oktoobris ja novembris jätame Hendrik Toompere jr auhinnatud lavastusega siiski hüvasti. Veel leidub vabu kohti sellele väga paljudele hinge läinud lavastusele.      

Harjumaa ja Tallinna koolidele on aga hea meel teada anda, et koolinoorte teatripäev jõuab kevadel Tallinnasse. 15. märtsil 2023 toimuva koolinoorte teatripäeva programmis on rohkelt eri teatrite töötube, mis annavad võimaluse tutvuda teatrimaailmaga kõige erinevamate nurkade kaudu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!