Läänemere projekti kooliõpilased saavad võimaluse astuda teadlase kummikutesse

16. sept. 2022 Liina Vakrööm Tartu Loodusmaja kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit
Gümnasist Ingel RMK looduskaitsespetsialisti töövarjuna. Foto: Tartu Loodusmaja

Igal suvel saavad paarkümmend loodus- ja teadushuvilist noort võimaluse saata töövarjuna eri valdkondade teadureid nende igapäevatöös, et näha, mida põnevat teadusasutustes nii välitöödel, laboris kui ka arvuti taga tehakse. Sellist võimalust pakutakse 14–19-aastastele noortele, kes õpivad UNESCO ühendkoolide võrgustiku Läänemere projektiga liitunud koolides. Töövarjupäevad on mõeldud võimaldamaks noortel paremini mõista Eesti teadlaste tööd, rakendada koolis õpitut ning mõelda akadeemilise karjäärivaliku peale. 

„Loodetavasti saavad mõned neist teaduspisiku ja kaaluvad pärast kooli lõpetamist vastava eriala õppimist. Või hoopis leiavad endale huvitava teema kooli uurimistööks,“ loodab koordinaator Maria Ivanova. Töövarjupäevi on korraldatud juba viis aastat, sel suvel pakkusid neid Keskkonnaagentuur, RMK, maa-amet, Eesti Mereinstituut, Eesti Meremuuseum, Tallinna Ülikool, maaülikool, Vaibla Linnujaam.

Osalenud õpilastest mõned näevad end pärast töövarju kogemust hea meelega teadusasutuses töötamas, osa tunnevad huvi pigem mõne kõrvaleriala vastu või tegelevad alaga edasi hobina. Teaduritöö positiivsete kogemuste juures toodi välja võimalus õues liikuda ja Eesti loodust näha. Kõigile jättis mulje tehnoloogiliste lahenduste kasutamine. 

Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilane Anna käis iduettevõtte Single.Earth geoinformaatikute töövarjuks, kus õppis hindama metsamaade väärtust ja töötlema Google Earthi andmeid. Ta arvas, et kaalub tulevikus töötamist blokiahelate ja looduspõhise majandusega. Teine töövarjuline, samuti GAG-i õpilane Ingrid käis Eesti Meremuuseumi allveerobotitöödel Tallinna lahel. Ingrid näeb end merebioloogia vallas töötamas, sest talle meeldis väga koos sukeldujate ja teadlasega merel olla ning töövarjupäev andis aimu, mida merearheoloogid teevad.

UNESCO ühendkoolide võrgustiku Läänemere projekt pakub koolidele võimalust osaleda harrastusteaduse programmides, viktoriinides, laagrites, töövarjupäevadel ja toetab õppematerjalidega. 

Lisainfo https://bsp.tartuloodusmaja.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!