Lastevanemad on valmis toetama õpetajate palgastreiki

15. sept. 2022 Lilian Proment Meaningful Talksi juht - Kommenteeri artiklit
Lilian Promet. Foto: Karen Härms

Rõõmsalt alanud kooliaasta on kiirelt tõstnud tähelepanu keskmesse Eesti ühiskonna väga tugeva valupunkti, millest ei ole võimalik mööda vaadata ka lastevanematel. Õpetajate kehv palk, haridustöötajate läbipõlemine ja õpetajate puudus, on väga tõsised probleemid, leiavad nii lastevanemad, kui nende ja õpetajate koolitamisega tegeleva ettevõtte Meaningful Talks eestvedajad.

Septembri alguses viis Meaningful Talks enam kui 1000 lastevanema seas läbi küsitluse, millest selgus, et 80% vastanutest on valmis toetama õpetajate palgastreiki. 95% vastanutest usub, et õpetajate palk on liiga madal ja seda tuleb kindlasti tõsta.

„Eesti õpetajate keskmine vanus on nii kõrge, et juba õige pea lähevad paljud neist pensionile. Aga kuna õpetaja palk on väike, siis uusi pedagooge peaaegu juurde ei tulegi. Kes meie lapsi siis õpetama hakkavad? Õpetajad saavad Eesti koolidest lihtsalt otsa,“ sõnas ettevõtte Meaningful Talks juht ja lapsevanem Lilian Promet ning lisas: „Õpetajaskond on läbipõlemise äärel ja see on meie kõigi probleem, mis nõuab aktiivset kaasamõtlemist. Ei ole õige, et ainult õpetajad ise, erinevad ametiühingud ja liidud peavad seisma pedagoogide palga- ja töötingimuste eest. See on ühiskondlik väljakutse ja meil, lastevanematel, tuleb asuda tegutsema.“

Küsitlusest hakkas silma ka väga oluline teema õpetajate töökoormuse osas. Nimelt arvab pea 94% vastanutest, et kogu õpetaja ja õpilase õppeprotsess peaks jääma koolipäeva sisse. 93%  küsitluses osalenutest peab oluliseks, et tema lapsel oleks õpetaja, kes suudab oma tööle keskenduda ja õpetab õhinaga.

Üks lapsevanem on välja toonud: „Haridussüsteem peaks esmalt toetama õpetajaid ja kooli. Kui professionaalsed õpetajad saavad normaalse koormusega normaalse sissetuleku, saavad nad ka välja puhata ‒ on rõõmsad ja rahulolevad. Puhanud õpetaja teeb ka oma tööd palju paremini. Kui aga õpetajaskond vaevleb lisatundide koormuse all, kas kolleegide puudumise ja/või rahaprobleemide tõttu ning väsimus ja stress muudkui kuhjuvad ning läbipõlemine pole kaugel, pole neist ka õpilastele tegelikult kasu.“

Meaningful Talks korraldas septembri alguses lastevanemate seas läbi küsitluse, et uurida kui oluline on nende jaoks tugev haridussüsteem ja kas ollakse valmis täiendavaid samme astuma, et kool/lasteaed oleks parem keskkond nii lastele kui ka õpetajatele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!