Lugemistund Rannus, Puhjas, Sanglas …

16. sept. 2022 Kai Võlli keeleõppe spetsialist - Kommenteeri artiklit

Elva valla mõned koolid said 8. septembril lugemistundi sisustada valla oma aabitsaga. See ei ole lugema õppimise raamat, kuigi ka lugema õppija jaoks seal ainest jagub. Tähestikku pidi käiakse läbi valla mitmeid paiku, iga lugu saab oma lehekülje. Teada antakse fakte, innustatakse lisa otsima ja oma kogemustest rääkima, kaardil orienteeruma. Laste joonistused, tähelood, fotod pakuvad toitu fantaasiale. 

64 leheküljelt ja sisekaantelt võib iga esimese kooliastme õpetaja saada impulsse kodukoha seosteks oma ainega, eeskuju ülesanneteks ja küsimusteks. See ei ole ühe aine ja klassi raamat, seda ei pea lugema lehekülg haaval järjest. Autorid ise loodavad: „Iga õpetaja ja laps saab juurde rääkida oma lugusid kohtadest, mida ta tunneb paremini kui aabitsa koostajad. Loodetavasti leiab igaüks siit aga paiku, mida ta tahab kindlasti külastada.“

Mulle jäid silma kohanimed Kõduküla ja Pööritsa. Kui neid otsima hakkasin, leidsin veel Utukolga, Kureküla kõrvale Kurelaane. Huvitav, miks Annikveres asuv kool on Konguta kool? Ja missugust kohta on näha Sangla fotol? Edasimõtlemist ja otsimist pakub raamat ka minule.

Aabitsa tekstiosa taga on Johannes Käisi Seltsi liikmed Anne Koppel ja Kaja Lepik. Aabitsa valmimises on tähtis roll ka 2008 ilmunud Kalevipoja kodupaiga aabitsa ühel tegijal Tiit Ustavil. Hooandja toel on Elva valla aabitsast valmis saanud nii suur tiraaž, et seda jagub valla igale koolile klassitäis. Tore, et tegijad leiavad aega raamatupakid ise kohale viia ja väikese tutvustusjutu juurde rääkida. Lugemistunni päeval käidi Rannus, Puhjas ja Sanglas.

Koduloolisi ja murdeaabitsaid on sel sajandil ilmunud hulgi. Tore, et igaüks on oma näoga. Sellesse lugemistundi Sanglas mahtusid Kodavere, Setu, rannarahva ja Mulgi raamatud. Riiulisse jäi aga aabitsaid mitu tosinat.

Head lugemist ja avastamist aabitsast entsüklopeediani, Tammsaareni, Keräseni…


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!